150 milionů eur na pomoc EU proti ebole

16.09.2014
čtk

Evropská unie slíbila africkým zemím postiženým ebolou přibližně 150 milionů eur. V Bruselu se v pondělí kvůli epidemii, která vyvolává znepokojení expertů, sešla koordinační schůzka na vysoké úrovni.

Peníze jdou jak na přímou léčbu pacientů a opatření snažící se zamezit šíření nákazy, tak na posilování zdravotnických systémů, zlepšování kvality pitné vody, bezpečnosti potravin či odpadních systémů.

Pondělní schůzka se dohodla na bezodkladném spuštění prací na vzniku evropského koordinačního mechanismu lékařských evakuací. Podle společného prohlášení, které po schůzce vydali eurokomisaři pro zdravotnictví Tonio Borg, pro rozvoj Andris Peibalgs a pro humanitární pomoc Kristalina Georgievová je podobný spolehlivý systém evakuace pro humanitární a zdravotnické pracovníky důležitý k udržení možnosti účinně pomáhat přímo na místě.

K 7. září registrovala Světová zdravotnická organizace (WHO) v Guinei, Libérii a Sieře Leone celkem 4366 potvrzených, pravděpodobných a předpokládaných případů nákazy ebolou. Úmrtí bylo ke stejnému dni registrováno 2218, řekla Sophie Maesová z WHO. Další případy eboly se vyskytly také v Nigérii a Senegalu, nebezpečí panuje také v sousedních zemích.

Evropská unie připomněla, že v regionu s diagnostikou a potvrzováním nákazy, ale i výcvikem místních odborníků pomáhají evropské mobilní laboratoře. Libérie a Sierra Leone dostanou finanční injekce do svých rozpočtů k podpoře rozvoje nejen zdravotnických služeb, ale také k udržení finanční stability v ekonomické situaci, kterou epidemie výrazně ovlivňuje.

V Bruselu se představila také česká firma EGO Zlín, která vyrábí zařízení pro biologickou ochranu, například biovaky sloužící k bezpečné přepravě nakažených. Její ředitel Pavel Kostka ČTK řekl, že organizace, které by její výrobky mohly v Africe používat, často netuší, že podobná technika existuje. „Teď se to propojuje,“ poznamenal s tím, že několik desítek výrobků už pořídila například známá organizace Lékaři bez hranic.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek