EU uvažuje, že nahradí ruský plyn íránským

25.09.2014
čtk

Evropská unie uvažuje o dovozu zemního plynu z Íránu. Evropským plánovačům v přípravách nebrání ani dvě podmínky, totiž zrušení sankcí vůči Íránu a vytvoření potřebné infrastruktury, řekl agentuře Reuters zdroj zapojený do vývoje unijní energetické strategie. Írán má po Rusku druhé největší zásoby zemního plynu na světě.

„Íránský plyn by se do Evropy mohl dostat docela snadno a politicky tu je jasné sbližování mezi Teheránem a Západem,“ sdělil nejmenovaný zdroj.

Největším dodavatelem zemního plynu do Evropy je v současnosti Rusko. Obstarává třetinu evropské poptávky za 80 miliard dolarů ročně. Vztahy mezi ním a Západem se ale prudce zhoršily kvůli spornému ruskému postupu v krizi na Ukrajině. EU na Moskvu uvalila sankce, což zvyšuje potřebu získávat plyn odjinud.

Írán v krátkodobém horizontu nepomůže

„Vysoký potenciál pro těžbu zemního plynu, probíhající reformy domácího energetického sektoru a pokračující normalizace vztahů se Západem činí z Íránu přesvědčivou alternativu k Rusku,“ stálo podle Reuters ve studii pro jeden z významných unijních úřadů pro vnější politiku poté, co Rusko letos v březnu s poukazem na ochranu tamního ruskojazyčného obyvatelstva zabralo ukrajinský Krym. V krátkodobém horizontu ale podle stejné studie Írán přesvědčivým dodavatelem energií není. Důvodem jsou právě sankce a nutnost dovytvoření infrastruktury dříve, než bude jakýkoli vývoz uskutečnitelný.

Západ dlouho viní Teherán ze snahy obstarat si pod pláštíkem mírového jaderného programu nukleární zbraně. Mezi Teheránem a Západem nyní probíhají rozhovory, které by měly vést k dohodě o sporném íránském jaderném programu, a dlouhou dobu napjaté vztahy mezi nimi tají. Britský premiér David Cameron se například včera na okraj Valného shromáždění OSN sešel k přímému rozhovoru s íránským prezidentem Hasanem Rúháním – podle médií to bylo první setkání vrcholných politiků obou zemí od roku 1979.

Teherán má zájem prodávat plyn

Zájem o prodej plynu má i Teherán, který podle analytiků prodělal na vývozu zkapalněného zemního plynu do Asie na úkor svého islámského konkurenta Kataru. „Írán může být bezpečným centrem energií pro Evropu,“ upozornil Reuters na středeční vyjádření Rúháního svému rakouskému protějšku Heinzi Fischerovi.

Protiíránské sankce ale pravděpodobně brzy odvolány nebudou. K jejich zrušení by mohlo vést trvalé ujednání, na kterém se má skupina šesti velmocí (USA, Francie, Británie, Rusko, Čína a Německo) s Íránci dohodnout do 24. listopadu. Diplomaté jsou ale podle Reuters skeptičtí, že se to do tohoto data podaří.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek