Je možné žalovat Severní Koreu? EU to zkusí

10.10.2014
čtk

Evropská unie a Japonsko předloží v listopadu Valnému shromáždění OSN návrh rezoluce, která má vyzval Mezinárodní trestní tribunál (ICC), aby se zabýval „zločiny proti lidskosti“ páchanými v Severní Koreji.

Proč přes Valné shromáždění?

V textu se předkladatelé obracejí i na Radu bezpečnosti OSN, aby zvážila cílené sankce proti severokorejským vůdcům, včetně diktátora Kim Čong-una, kteří jsou podle všeho hlavními viníky spáchaných zločinů. Podle mluvčí nevládní organizace Human Rights Watch jde o jasný posun oproti minulým každoročním usnesením, která tak důrazně na představitele vládnoucího režimu neukazovala.

To, že se zmíněné země snaží prosadit rezoluci přes Valné shromáždění, je dáno tím, že žádná země v něm nemá právo veta, a tak se dá očekávat, že se dokument podaří schválit. Nevýhodou ale je, že takto přijatá rezoluce nebude právně závazná. Zároveň ovšem předkladatelé doufají, že by se záležitostí mohla zabývat i RB OSN, jejíž rezoluce závazné jsou, ale kde hrozí veto ze strany Číny, která doposud KLDR na této úrovni spíše ochraňovala.

Zpráva OSN je vůči Kimovi tvrdá

V březnu vyšetřovatelé Spojených národů na zasedání Komise OSN pro lidská práva v Ženevě předložili zprávu, podle níž zločiny páchané komunistickým režimem v Severní Koreji jsou srovnatelné s nacismem, apartheidem a zločiny kambodžských Rudých Khmerů. Severokorejské vedení je prý odpovědné za „široké, systematické a hrubé“ porušování lidských práv.

KLDR a Čína ale zprávu zkritizovaly jako nedůvěryhodnou. Šlo zatím o nejvážnější mezinárodní snahu prověřit tvrzení o systematickém závažném porušování lidských práv v KLDR. Vyšetřovatelé OSN už tehdy žádali, aby se severokorejský režim, včetně Kim Čong-una, zodpovídal ze svých činů před ICC.

Korejský vůdce zmizel

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se už více než měsíc neobjevil na veřejnosti, což vede k nejrůznějším spekulacím ohledně jeho zdravotního stavu či mocenského převratu v této uzavřené zemi. Ty se dále posílí, pokud se Kim neobjeví na pátečním ceremoniálu, kdy si KLDR připomene 69. výročí založení vládnoucí Korejské strany práce.

Podle anonymního zdroje s kontakty na severokorejské vedení, který cituje agentura Reuters, si Kim vinou své značné obezity poranil kotník a koleno během inspekce vojenského cvičení. Jeho rekonvalescence má trvat zhruba tři měsíce. Nadále však podle zdroje drží moc pevně v rukou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek