Hovězího maso z EU nebude smět na ruský trh

20.10.2014
ČTK

Kvůli údajně nevyhovující kvalitě výrobků z hovězího masa, odřezků a masokostní moučky z EU se Rusko rozhodlo zakázat jejich dovoz na své území, uvedl šéf ruské veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor Sergej Dankvert pro ekonomickou agenturu Prajm. Dovoz těchto výrobků bude zakázaný od 21. října.

Dankvert uvedl, že Rosselchoznadzor si na kvalitu evropských výrobků z hovězího masa opakovaně stěžoval. Údajně bylo zaznamenáno 17 případů, kdy výrobek obsahoval zakázené látky např. chloramfenikol, kadmium, i listérii, salmonelu, tetracyklin a olovo. Šlo o produkty z Německa, Rakouska, Dánska, Itálie, Maďarska a Polska.

Nová omezení pak Rusko přijalo prý poté, co se na jednání v Litvě s EU nedohodlo na nápravě stavu. Nicméně ČR, ani okolní státy by tato restrikce neměla nijak výrazně zasáhnout. Z ruských sankcí bylo pro české potravináře problematické spíše ovoce, kdežto maso se do Ruska prakticky nevyváží, řekla pro ČTK mluvčí Potravinářské komory ČR Dana Večeřová. Celkově se do Ruska z EU dováží cca výroby vepřového masa a hovězího masa bude ještě méně, uvádí Jaromír Kloud, předseda Svazu zpracovatelů masa.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek