Španělsko vyšle výcvikové specialisty na pomoc irácké armádě

20.10.2014
ČTK

Španělsko pomůže výcvikem vojáků irácké armády, která bojuje proti Islámskému státu. „Mohli bychom s tím začít koncem roku… musíme své kapacity a také svou nabídku přizpůsobit vývoji situace,“ uvedl španělský ministr obrany Pedro Morenés. Španělsko se ovšem na samotných bojových operacích v Iráku proti Islámskému státu podílet nebude, řekl Morenés ve Washintonu.

Španělé budou Iráčany cvičit na zacházení s výbušninami, likvidaci min a speciální operace. Do Iráku by v rámci této akce mělo dorazit 300 španělských vojáků. Španělsko také hodlá dát americké armádě k dispozici své základny na jihu území- Morón a Rota.

Podpořit iráckou armádu chce také Austrálie. Její letectvo se sice do bojových operací zapojilo už počátku října, teď chce ale Iráku pomoci také speciální jednotkou. Australští vojáci od září vyčkávali ve Spojených arabských emirátech, protože neměli dojednanou ochranu před iráckou justicí, to se ovšem vyřešilo po dvoudenním jednání v Bagdádu, na kterém Julie Bishopová, australská ministryně zahraničí, uzavřela dohodu o právním statusu specialistů z Austrálie.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek