Ministři zahraničí EU jednali o ebole

21.10.2014
ČTK

Ministři EU jednali v Lucemburku o dalším postupu proti onemocnění ebola. Jednali mj. o letištních kontrolách o zřízení funkce koordinátora s touto nemocí a o financování případné evakuace evropských zdravotníků z postižených oblastí.

Ministři zahraničí EU chtějí lépe koordinovat informace a hovořili rovněž o možném společném postupu v případě kontrol na letištích. Ty už byly v Evropě zavedeny např. v Británii a Francii. Od dneška 8.00 SEČ budou také na českých letištích. Pasažéři v letech směřujících na letiště v Praze, Karlových Varech, Pardubicích, Brně a Ostravě budou už na palubě letadla vyplňovat příletové karty. Cestující na Letišti Václava Havla v Praze, kteří v posledních 42 dnech navštívili Guineu, Sierra Leone nebo Libérii podstoupí zdravotnickou kontrolu s měřením teploty. Český ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček uvedl, že toto opatření potrvá spíše v řádu měsíců než týdnů. Státy EU chtějí také lépe pracovat s informacemi od leteckých společností a s údaji z žádostí o víza.

Pro lepší koordinaci v postupu proti virovému onemocnění ebola byla nově vytvořena funkce koordinátora. Kdo by se jím měl stát, zatím není známo. Koordinátor má podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka shromažďovat informace o transportu humanitářní pomoci. Ministři zahraničí EU se také shodli na tom, že případná evakuace evropských zdravotnických dobrovolníků, kteří v zasažených oblastech pracují, by měla být financována z evropského rozpočtu. EU už dala na boj s ebolou půl miliardy eur.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. zopakoval svůj návrh na vyslání civilní mise do oblastí zasažených ebolou a dodal, že by EU měla tuto možnost alespoň zvážit.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek