Jednání Kyjeva s Moskvou o plynu zatím k dohodě nedospěla

22.10.2014
čtk

Úterní bruselské jednání mezi Ukrajinou a Ruskem o řešení plynového sporu oproti očekávání průlom nepřineslo. Novinářům v Bruselu to řekl eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger, který rozhovory ministrů energetiky obou zemí zprostředkoval. Další schůzku Brusel uspořádá ve středu 29. října v naději, že bude dosaženo dohody.

„Dospěli jsme do stavu, kdy obě strany musejí svá stanoviska konzultovat s národními vládami a s Evropskou komisí,“ konstatoval eurokomisař. „Na příští třístranné schůzce ve středu 29. října očekáváme, že bude dosaženo konečné dohody a smlouva bude podepsána,“ dodal.

Cena je dohodnutá

Ministři Jurij Prodan a Alexandr Novak podle Oettingera potvrdili předchozí dohodu, že takzvaná zimní cena ruského plynu pro Ukrajinu, platná do 31. března příštího roku, bude činit 385 dolarů za tisíc krychlových metrů. Ukrajina v tomto období odebere čtyři miliardy kubíků suroviny. Rusko ze svých požadavků slevilo, původní cena byla o sto dolarů vyšší.

Ukrajina podle Oettingera souhlasí, že do konce letošního roku splatí 3,1 miliardy dolarů ze zhruba pěti miliard, které dluží ruskému Gazpromu. První splátka ve výši 1,4 miliardy má být zaplacena do konce října. Ruský ministr Novak novinářům řekl, že zatím není jasné, z jakých zdrojů Kyjev tyto dluhy uhradí. Pomoci by podle něj měl Brusel, který by se měl za ukrajinské dluhy zaručit.

Jak zaplatit ukrajinské dluhy?

„Mohly by to být záruky prvotřídních evropských bank, překlenovací úvěry nebo peníze Evropské banky pro obnovu a rozvoj či Evropské komise,“ řekl ohledně zdrojů na zaplacení dluhu Novak. Ukrajinský ministr Prodan reagoval prohlášením, že Kyjev bude finanční zdroje hledat ve spolupráci s Evropskou komisí.

Z Oettingerových slov vyplynulo, že jasno zatím není ani o platbě za nové zimní ruské dodávky. Rusko trvá na platbě předem a žádá záruky z Bruselu či Kyjeva. Rozhodnutí o režimu platby padne podle německého eurokomisaře až po kontrole účtů ukrajinského dovozce Naftogaz a po konzultaci s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Teprve pak – předběžně během pěti dnů – prý Brusel zjistí, kolik je Ukrajina schopna zaplatit.

Evropská komise včera oznámila, že Ukrajina požádala o novou půjčku ve výši dvou miliard eur, tedy asi 2,5 miliardy dolarů. Žádost o dodatečné finance zváží unijní úřady společně s MMF. Podle spekulací ukrajinského tisku má právě tato částka pomoci pokrýt platby za dodávky ruského plynu.

Podle Oettingera se k prozatím dosaženým výsledkům jednání musejí vyslovit prezidenti Ruska a Ukrajiny a rovněž exekutiva Evropské unie. Cílem je získat mandát k podpisu, který by se měl uskutečnit 29. října. Dlouhodobé řešení plynového sporu lze podle eurokomisaře očekávat až napřesrok.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek