Rozhodnutí: EU nechá sankce proti Rusku

28.10.2014
čtk

Evropská unie se rozhodla zachovat sankce proti Rusku za jeho účast v konfliktu na Ukrajině. Ke zmírnění nebo zrušení restrikcí není žádný důvod. Vyplývá to ze setkání velvyslanců 28 členských zemí v Bruselu.

„V současné době není důvod ke změně omezujících opatření EU vůči Rusku,“ uvedl evropský zdroj po setkání velvyslanců s tím, že rozhodnutí schválili minulý týden představitelé členských zemí na summitu v Bruselu.

„Členské státy se spíše shodují v tom, že nedošlo k žádnému (pozitivnímu) vývoji v terénu nebo k změně postoje Ruska, které by odůvodňovalo přehodnocení sankcí,“ řekl AFP diplomatický zdroj. Podle něho se „výrazně zhoršily vztahy“ mezi Bruselem a Moskvou.

Velvyslanci většinou jednali „o dopadech sankcí EU vůči Rusku a o situaci na místě,“ řekl zdroj z EU, který dodal, že unie bude nadále sledovat situaci na východě Ukrajině a zejména uplatňování dohody o příměří ze začátku září.

Evropská unie vyhlásila několik fází sankcí vůči společnostem a ruským úředníkům, jakož i proruským separatistům. Poslední série sankcí přijatá na začátku září ještě více omezuje možnosti financování na zahraničních trzích pro pět bank a šest firem působících v oblasti ruské obrany a energetiky, včetně ropného gigantu Rosněfť.

Investoři EU nemohou nakupovat dluhopisy a akcie vydané těmito institucemi nebo jim poskytovat úvěry s dobou splatnosti delší než 30 dnů. Unie tehdy rovněž rozšířila opatření v oblasti zmrazení majetku a zákazu udělování víz, které se nyní týkají 119 lidí, včetně příbuzných ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Je zřejmé, že sankce fungují,“ řekl jeden evropský diplomatický zdroj. „Dokonce zapůsobily velmi rychle, když se podíváte na pokles rublu nebo na skutečnost, že Rusko muselo sáhnout do svých rezerv, aby vyhovělo potřebám financování postižených podniků,“ dodal. Rubl klesl dnes na nové rekordní minimum vůči euru a dolaru v důsledku odchodu zahraničních investorů.

V tomto kontextu škodí ruské vládě i klesající ceny ropy. Ruské příjmy jsou na vývozu ropy a zemního plynu přitom velmi závislé.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek