Merkelová: Ruský postup zpochybňuje mírové uspořádání Evropy

26.11.2014
čtk

Podpis asociační dohody mezi Evropskou unií a Ukrajinou nijak neospravedlňuje ruskou anexi Krymu ani ruské zapojení do bojů na východě Ukrajiny. Ve Spolkovém sněmu to v úterý řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Zachování sankcí proti Rusku je podle ní nevyhnutelné.

Merkelová v projevu zdůraznila, že EU nikdy nenutila Ukrajinu k volbě buď-anebo mezi Bruselem a Moskvou. „I když uzavření asociační dohody mezi EU a Ukrajinou provázely potíže, nic z toho neomlouvá a neospravedlňuje ruskou anexi Krymu a nic neospravedlňuje přímé nebo nepřímé zapojení Ruska do bojů (mezi ukrajinskými jednotkami a proruskými povstalci na východě Ukrajiny) v Doněcku a v Luhansku,“ řekla kancléřka za hlasitého potlesku poslanců.

„Rusko nerespektuje územní soudržnost Ukrajiny, a to přestože se Rusko spolu s Británií a Spojenými státy v dohodě z Budapešti z roku 1994 zavázalo chránit právě tuto územní soudržnost,“ podotkla Merkelová. Podle jejího názoru „ruský postup zpochybňuje mírové uspořádání Evropy a porušuje mezinárodní právo“.

Kancléřka prohlásila, že je třeba připravit se na to, že řešení konfliktu na Ukrajině potrvá dlouho. „Vojensky je tento konflikt neřešitelný,“ zdůraznila Merkelová s tím, že Německo bude politicky i hospodářsky podporovat Ukrajinu, chce ale zachovat i dialog s Ruskem. Zachování protiruských sankcí je ovšem podle kancléřky nevyhnutelné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek