Erdogan odmítá kritiku EU. Zásah vůči médiím je v pořádku

18.12.2014
čtk

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se ohradil proti kritice EU, která odsoudila nedělní zátah proti tureckým médiím. Cílem se staly média blízká umírněnému islámskému duchovnímu Fethullahovi Gülenovi, žijícímu v současnosti v USA. Zatčeni byli novináři, kteří prezidenta kritizují.

Erdogan tvrdí, že cílem policejní razie byla síť lidí usilující o jeho svržení. Prohlásil, že by si unijní země měly zamést před vlastním prahem a neměly by Turecku kázat o demokracii. Turecký prezident obviňuje Gülena, že se v Turecku prostřednictvím svých příznivců v justici, policii a v dalších státních institucích snaží vytvořit „paralelní struktury“ a odstavit ho od vlády. Gülen tato obvinění odmítá.

Turecko usiluje o členství v EU a jako takové by mělo usilovat o nejvyšší možné demokratické záruky a standardy, což zahrnuje i plné dodržování práva na svobodu vyjadřování, podotkl ve středu ve Štrasburku italský ministr Benedetto Della Vedova, který na plenárním zasedání europarlamentu zastupoval šéfku unijní diplomacie Federiku Mogheriniovou.

Mogheriniová již v neděli odsoudila vlnu zatýkání v Turecku. Razie jsou podle jejího nedělního vyjádření v rozporu s „evropskými hodnotami“ a neslučitelné se svobodou slova, což je základní princip demokracie. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz pak na začátku týdne vyjádřil obavy, že nejnovější vývoj v Turecku naznačuje nebezpečný postoj vůči kritickým médiím. Velvyslanectví Turecka požádal o vysvětlení k nedělním událostem.

Europarlament se bude sporným děním v Turecku opět věnovat v lednu, kdy by měl hlasovat o nezávazném usnesení.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek