Obchodní smlouva s USA. Juncker chce rok 2015

19.12.2014
čtk

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dali ve čtvrtek jasně najevo přání uzavřít do konce příštího roku jednání se Spojenými státy o rozsáhlé obchodní a investiční smlouvě známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na závěrečné tiskové konferenci slíbil neustoupit při jednáních z principů, na které Evropě a jejím občanům záleží.

Proti jednání o TTIP, která by znamenala vytvoření největší světové zóny volného obchodu, se v minulých měsících vzedmul v mnoha členských zemích výrazný odpor. Své pochybnosti dávají najevo také europoslanci. Evropská komise reagovala snahou o co největší otevřenost, publikován byl například vyjednávací mandát evropské strany.

„Nebude to znamenat zahození řady principů, které jsou nám v Evropě velmi drahé,“ prohlásil Juncker.

Závěry čtvrtečního summitu žádají další posílení vícestranného obchodního systému a uzavření dvoustranných obchodních dohod s klíčovými partnery unie. „EU a USA by měly vynaložit veškeré úsilí, aby jednání o ambiciózním, komplexním a vzájemně prospěšném transatlantickém partnerství v oblasti obchodu a investic byla završena do konce roku 2015,“ stojí v závěrech posledního letošního summitu EU.

Jednání o TTIP byla zahájena v červnu 2013, odstranit by měla zbývající překážky v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Její zastánci tvrdí, že oběma stranám dohoda přinese zrychlení hospodářského růstu. Už teď tvoří byznys mezi EU a USA skoro třetinu světového obchodu, jejich vzájemná obchodní výměna dosahuje až dvou miliard eur (55 miliard Kč) denně.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek