Mogheriniová: Eskalace nevyhnutelně zhorší vztahy s Ruskem

26.01.2015
čtk

Evropská unie důrazně odsuzuje bombardování města Mariupolu proruskými rebely a upozorňuje, že zostření bojů na východě Ukrajiny může dál vážně zhoršit vztahy s Ruskem. Uvedla to v prohlášení šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

„Tato eskalace nevyhnutelně povede ke zhoršení vztahů mezi Evropskou unií a Ruskem,“ varovala Mogheriniová. „Žádám Rusko, aby využilo svůj silný vliv a zastavilo veškerou vojenskou, politickou a finanční podporu vůdců separatistů v zájmu odvrácení katastrofálních důsledků pro celý svět,“ dodala podle AFP.

Ostřelování Mariupolu, který je pod kontrolou ukrajinské armády, si v sobotu vyžádalo nejméně tři desítky mrtvých civilistů a téměř stovku zraněných. Rusko tvrdošíjně popírá, že by proruským separatistům v Luhanské a Doněcké oblasti posílalo vojenskou pomoc, ať už vojáky nebo zbraně.

Kyjev a západní země ale tvrdí, že z Ruska jsou na Ukrajinu stále přesouvány zbraně, včetně těžkých, a početné jednotky. Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na Ukrajině válčí na 9000 ruských vojáků.

Krizová schůzka ve čtvrtek

Ministři zahraničí zemí EU se sejdou k situaci mimořádně ve čtvrtek. Svolání schůzky na Twitteru oznámila šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. O jednání požádalo předsednické Lotyšsko.

Ministři zahraničí osmadvacítky se tak budou tento měsíc ukrajinskou krizí zabývat už podruhé. Nyní ovšem v situaci silné eskalace, kdy proruští separatisté odmítli uznávat příměří a oznámili obnovení bojových operací. Kyjev obviňuje z přímého zapojení do bojů Rusko, Moskva to stále odmítá.

Po bruselské schůzce z 19. ledna, kde se hovořilo o „strategické otázce“ budoucích vztahů s Ruskem, dávali ministři najevo, že není čas na změnu podoby protiruských sankcí. Po vývoji z posledních dnů už některé země EU žádají rychlé přitvrzení postoje. Například litevský ministr Linas Linkievičius je přesvědčen, že útoky, které si vyžádaly oběti mezi civilisty, by měly být označeny za teroristické činy. Ministr se také vyslovil pro rozšíření sankcí.

Stálý předseda Evropské rady Donald Tusk na Twitteru poznamenal, že nastal čas přikročit k politice založené na chladných faktech a bez iluzí. „Opět se ukazuje, že snaha o uklidnění jen pobízí agresora k větším násilným činům,“ napsal Tusk.

Útok na Mariupol odsoudila kromě EU také Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) či Severoatlantická aliance (NATO). Později se k silné kritice přidal i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, jenž ve svém prohlášení rovněž odsoudil postup povstalců, kteří ohlásili plán dobytí hranice Doněcké oblasti vzdálené zhruba sto kilometrů od nynější frontové linie. Rusko poté v Radě bezpečnosti OSN zablokovalo návrh, který zintenzivnění bojů odsuzoval.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek