USA zvažují rozšíření operace Atlantic Resolve i o ČR

05.03.2015
čtk

Operaci Atlantic Resolve spustili Američané loni v reakci na volání některých evropských spojenců ze Severoatlantické aliance, kteří se cítí být ohroženi ruským přístupem k ukrajinské krizi a ruskou anexí ukrajinského poloostrova Krym. Součástí amerického projektu jsou společné manévry a společný výcvik vojsk, posílené aktivity amerického námořnictva v Baltském a Černém moři, modernizace evropských základen a také podpora Gruzie, Moldavska a Ukrajiny, tedy zemí, které mají s Moskvou napjaté vztahy.

„Do konce léta zde bude jasně viditelná operace, která se bude rozpínat od Baltu po Černé moře,“ citoval DefenceNews plukovníka Michaela Fostera ze 173. letecké brigády umístěné v Itálii. Loni se zhruba 150 výsadkářů z této brigády zúčastnilo v Polsku cvičení v rámci Atlantic Resolve.

DefenceNews v této souvislosti připomněl, že součástí operace byly již manévry s armádami Polska, Lotyšska, Litvy a Estonska. Do dalšího cvičení se na konci tohoto měsíce zapojí také Rumunsko a Bulharsko, čímž se podle serveru ArmyTimes více než zdvojnásobí počet amerických vojáků zapojených do operace. Jejich počet bude zhruba 1900, nyní je to 900 vojáků.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek