Diplomaté z USA jednají v Evropě o zpřísnění protiruských sankcí

05.03.2015
čtk

Američtí diplomaté tento týden v Evropě jednají o možném zpřísnění dosavadních protiruských sankcí pro případ, že příměří na východní Ukrajině bude nadále porušováno. Na slyšení v Kongresu to prohlásila náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová, která má na starosti evropské a euroasijské záležitosti, tedy i Ukrajinu.

„Náš sankční tým je tento týden v Evropě,“ řekla Nulandová a dodala, že již bylo zaznamenáno na 100 případů porušení mírových dohod z Minsku. „Je důležité s Evropou koordinovat další sankce, které budou zavedeny, když budou dohody z Minsku nadále porušovány, případně když bude obsazeno další území,“ prohlásila.

Nulandová podle agentury Reuters také řekla, že americký prezident Barack Obama stále nerozhodl, zda Spojené státy poskytnou ukrajinské armádě zbraně. Obama chce vyčkat až na to, zda bude příměří prosazeno v plném rozsahu. Kyjev žádá hlavně o pokročilé obranné a radarové systémy, kterými by mohl účinně čelit ostřelování armádních pozic proruskými separatisty.

Na východní Ukrajině od poloviny února platí nově dojednaný klid zbraní, který byl ale především v prvních dnech výrazně porušován. Situace v oblasti se nicméně postupně stabilizovala a z frontové linie začala armáda i povstalci stahovat těžké zbraně. Konflikt na východě Ukrajiny si od loňského dubna vyžádal už na 6000 mrtvých.

Jaké sankce zavedla EU

Souběžně diskutuje i EU o podobě svých sankcí, které vůči Rusku zavedla kvůli jeho podpoře lidí porušujících územní celistvost Ukrajiny. Zákaz vstupu a zmrazený majetek v EU má přes 150 lidí z Ruska i Ukrajiny a desítky organizací a firem. Hospodářské sankce omezují například přístup ruských bank a společností k západním financím či zakazují vyvážet do Ruska některé technologie, potřebné třeba pro těžbu ropy.

Unie přitom dlouhodobě zdůrazňuje, že podobu sankcí hodlá měnit v závislosti na ruském přístupu k řešení krize. O vztahu s Ruskem se budou bavit ministři zahraničí na svém neformálním jednání v Rize koncem týdne. Další schůzka je čeká v Bruselu 16. března, jednání bude přípravou následného unijního summitu. Právě na něm budou prezidenti a premiéři zemí osmadvacítky o ukrajinské krizi a postoji k Rusku diskutovat.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek