Prezidenti zahájí stavbu plynovodu z Ázerbájdžánu na hranice EU

17.03.2015
čtk

Za přítomnosti prezidentů Turecka a Ázerbájdžánu Recepa Tayyipa Erdogana a Ilhama Alijeva bude dnes slavnostně zahájena výstavba plynovodu Transanatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) z Ázerbájdžánu přes Turecko na hranice Evropské unie. TANAP by měl ročně přepravovat asi 16 miliard krychlových metrů plynu a na něj by měl navazovat plynovod Trans-Adriatic Pipeline (TAP) napříč Řeckem a Albánií do Itálie.

TANAP má přepravovat ázerbájdžánský plyn z obřího kaspického pole Šach Deniz II a bude vést od turecko-gruzínské hranice přes Turecko až na jeho hranice s Bulharskem a Řeckem. Stavba plynovodu by měla být hotova do roku 2018 a v následujícím roce by jím měl začít proudit plyn. Celkové náklady na rozvoj pole Šach Deniz II a stavbu obou plynovodů se odhadují na 35 miliard dolarů (přes 900 miliard Kč).

Více na Euroskopu: Energetická unie: Jak snížit závislost na Rusku

Na projektu Šach Deniz se podílí ázerbájdžánská státní ropná společnost SOCAR, britská BP, norský Statoil, ruský Lukoil a turecká TPAO. Pole Šach Deniz I těží plyn od roku 2006 ročním tempem kolem deseti miliard krychlových metrů. Pro zásobování Evropy plynem je důležitá fáze Šach Deniz II, která by měla od roku 2019 zajišťovat celkem 16 miliard kubíků plynu ročně, z toho deset miliard pro Evropu a zbytek pro Turecko.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek