Steinmeier: Dohoda s EU krizi na Ukrajině nevyvolala

27.03.2015
čtk

Krizi na Ukrajině nevyvolala Evropská unie jednáním o asociační dohodě s Kyjevem, ale ruský konfrontační kurz. Ve Spolkovém sněmu to před hlasováním o schválení asociačních dohod mezi EU a Ukrajinou, Gruzií a Moldavskem řekl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Pokračování konfrontace podle něj situaci na Ukrajině nevyřeší.

„Posílení partnerství není příčinou vyostření konfliktu, je jím ruská protiprávní anexe Krymu a destabilizace východní Ukrajiny. Do krize nás nedovedla snaha o spolupráci, ale konfrontační kurz. A další konfrontace nás ven nevyvede,“ řekl Steinmeier.

„Sousedská politika EU není zaměřena proti nikomu. Chceme dobrou spolupráci nejen s našimi sousedy, ale i se sousedy našich sousedů,“ uvedl dále ministr. Zdůraznil, že asociační dohoda nenutí Ukrajinu vybrat si mezi spoluprací s EU a s Ruskem.

Šéfa německé diplomacie podpořili i opoziční Zelení. „Hru na buď-anebo vyvolalo Rusko,“ řekl poslanec za Zelené Manuel Sarrazin. Podle něj je evropský způsob spolupráce se sousedy prostřednictvím uzavírání asociačních dohod správný a unie na něm nemá i přes odpor Moskvy co měnit. „Kreml má na evropskou politiku spolupráce jen vojenskou odpověď,“ uvedl Sarrazin.

Evropskou politiku vůči Ukrajině naopak kritizovali poslanci opoziční Levice. Podle nich asociační dohoda EU s Ukrajinou vyprovokovala konfrontaci s Ruskem. Kritizovali také obsah dohody, která podle nich prosazuje neoliberální hospodářskou politiku a zanedbává sociální oblast.

Poslanci konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové následně Levici obvinili, že ve Spolkovém sněmu nezastupuje zájmy německých voličů, ale vystupuje jako politický vyslanec Kremlu. Podporou ruské politiky na Ukrajině podle nich Levice navazuje na politiku východoněmecké Jednotné socialistické strany Německa (SED), která podporovala invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Levice je nástupnickou stranou SED.

Němečtí poslanci asociační dohody s Ukrajinou, Moldavskem a Gruzií podle očekávání výraznou většinou schválili. Jednání Spolkového sněmu přihlížela i delegace ukrajinského parlamentu vedená jeho předsedou Volodymyrem Hrojsmanem.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek