Mogheriniová chce se Srbskem o vstupu do EU začít jednat letos

30.03.2015
čtk

Pro EU je prioritou zahájit se Srbskem přístupové rozhovory už letos, v Bělehradě to podle agentury Reuters uvedla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

„Pro Evropskou unii je prioritou otevřít kapitoly letos… …V této chvíli nedokážu přesně říci kdy a které kapitoly budou připraveny k otevření,“ řekla Mogheriniová na tiskové konferenci v srbském hlavním městě.

V dubnu 2013 uzavřeli tehdejší premiéři Srbska a Kosova dohodu o normalizaci vztahů, díky tomu EU formálně zahájila přístupová jednání s Bělehradem už loni v lednu. Jenomže fakticky nezačala, protože nastaly problémy s realizací dohody mezi Srbskem a Kosovem. Realizace této dohody je pomalá kvůli tomu, že Srbsko odmítá nezávislost „své autonomní oblasti“, tedy Kosova, uznat, ale také kvůli tomu, že formování kosovské vlády po volbách v červnu 2014 bylo zdlouhavé. Kosovo vyhlásilo svoji nezávislost jednostranně v roce 2008.

Mogheriniová řekla, že je třeba „nějakou práci vykonat v Bruselu a v hlavních městech. Ale myslím, že sdílíme společné odhodlání udělat to do konce tohoto roku.“

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek