EU musí zlepšit připravenost svých bojových uskupení

31.03.2015
čtk

Evropská unie by měla zlepšit připravenost svých bojových uskupení (Battlegroups EU), aby je bylo možné nasadit jako první jednotky do krizových oblastí.

Při jednání u Postupimi se na tom shodli ministři obrany Německa, Francie a Polska Usrula von der Leyenová, Jean-Yves Le Drian a Tomasz Siemoniak. Uvedla to agentura DPA.

„Evropa je nyní víc než kdy jindy obklopena krizemi a válečnými konflikty,“ uvedli ministři ve společném prohlášení adresovaném vysoké představitelce EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Federice Mogheriniové. Podle tří ministrů by unie měla na tuto situaci reagovat zdokonalením svých společných obranných kapacit.

Bojová uskupení EU o síle 1500 vojáků existují od roku 2007. Vzhledem k rozdílným bezpečnostním zájmům jednotlivých členských států unie však dosud nikdy nebyla nasazena. Ministři Německa, Francie a Polska nyní žádají Mogheriniovou, aby se zasadila o to, že tyto jednotky bude v budoucnu možné vyslat do krizových oblastí jako sílu rychlé reakce.

Von der Leyenová po jednání se svými kolegy uvedla, že požadavek tří zemí nemíří proti politice Severoatlantické aliance a nemá za cíl ji oslabit. „Mnohem spíše jde o to, vytvořit silný a funkční evropský pilíř v rámci NATO,“ řekla německá ministryně.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek