Řecko zřejmě dostane od Ruska nabídku levnějšího plynu a úvěrů

07.04.2015
čtk

Rusko zřejmě nabídne Řecku slevu na dodávky plynu a nové úvěry, uvedl to ruský list Kommersant s odvoláním na zdroj z ruské vlády. Řecký premiér Alexis Tsipras by se tento týden měl setkat při své návštěvě Ruska s tamním prezidentem Vladimirem Putinem.

Podle zdroje bude Rusko výměnou za levnější plyn a blíže neurčené půjčky požadovat napojení na řecký majetek. Neupřesnil ale, o jaký majetek by mělo jít. V roce 2013 chtěl Gazprom koupit řeckou plynárenskou firmu DEPA. Nakonec ale od nabídky ustoupil, protože nedostal dostatek záruk o finanční situaci firmy.

Mluvčí Kremlu řekl, že Putin a Tsipras by měli jednat o ekonomickém součinnosti a sankcích EU vůči Moskvě. „Jsme připraveni zvážit možnost snížení ceny plynu pro Řecko,“ řekl listu nejmenovaný vládní zdroj. Ruské ministerstvo pro energetiku i společnost Gazprom, která je producentem ruského plynu se ke spekulacím odmítly vyjádřit, uvedla agentura Reuters.

Rusko by rádo získalo podporu některých členských zemí EU, kromě Řecka např. od Maďarska. Mluvčí Kremlu naznačil, že ruská hospodářská pomoc Řecku bude souviset s řeckým postojem k protiruským sankcím.

Tsipras své dobré vztahy s Ruskem potvrdil už v lednu po svém zvolení, kdy jako vůbec prvního zahraničního diplomata přijal ruského velvyslance v Řecku Andreje Maslova.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek