Obnovením mírových rozhovorů na Kypru bude podle OSN brzo

08.04.2015
čtk

V nejbližších týdnech by mělo dojít k obnovení mírových rozhovorů mezi kyperskými Řeky a Turky, uvedl zvláštní vyslanec OSN pro etnicky rozdělený Kypr Espen Barth Eide. Kvůli sporu kolem rezerv plynu u pobřeží Kypru došlo podle agentury AP před šesti měsíc k pozastavení rozhovorů.

„Nevidím žádnou překážku, která by bránila velmi rychlému obnovení rozhovorů, jakmile na severu Kypru proběhnou plánované (prezidentské) volby,“ uvedl po jednání v Nikósii podle AP norský diplomat Espen Barth Eide. Volby se budou konat 19. dubna.

„Budoucnost Kypru je ve vašich rukách. Jsem přesvědčen, že můžete dospět k řešení, které bude vzájemně užitečné,“ uvedl generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který začátkem února v Nikósii také uvedl, že představitelé kyperských Řeků a Turků potřebují více odvahy a odhodlanosti, aby mohli najít řešení kyperské otázky. Pan Ki-Mun uvedl, že jednající strany mají „veškerou možnou podporou“ OSN.

Neúspěchy dosavadních rozhovorů mezi kyperskými představiteli a zástupci kyperských Turků jsou přičítány zejména neschopnosti dohodnout se na otázkách bezpečnosti, majetkovém vypořádání a kvůli sporům o území.

Kypr je rozdělen od turecké invaze v červenci 1974. Kvůli pokusu o převrat nacionalistických kyperských Řeků, kteří chtěli připojit Kypr k Řecku, Turecko vyslalo do severní třetiny ostrova svá vojska. Jižní část ostrova je nyní členským státem EU, zatímco severní samozvanou republiku uznává jen Turecko. OSN chce znovusjednocení ostrova.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek