Moskva prý zvažuje zrušení sankcí vůči Maďarsku, Řecku a Kypru

08.04.2015
čtk

Některé země EU, které loni zavedly protiruské sankce se mohou dočkat jejich zrušení, vyplývá to z prohlášení ruského ministra zemědělství Nikolaje Fjodorova. Ruská vláda už prý diskutovala o možném zrušení sankcí vůči Řecku, Maďarsku a Kypru.

Tyto tři země jsou podle evropského tisku nejpřístupnější k ruským argumentům na podporu krymské anexe a boje „lidových republik“ na východě Ukrajiny. Prezidenti Řecka a Kypru spolu s českým prezidentem Milošem Zemanem budou také jediní evropští státníci, kteří se zúčastní květnových oslav 70. výročí konce druhé světové války. O případném vyřazení ČR ze seznamu sankcemi postižených států se ale Fjodorov nezmínil.

Ve středu se setká řecký premiér Alexis Tsipras s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. „Tématem rozhovorů ale sankce rozhodně budou,“ uvedl ministr Fjodorov.

Ruské sankce vůči zemím EU, Spojeným státům a některým dalším státům byly zavedeny loni v srpnu. „Vláda může mít na stole návrhy, jež vycházejí z komplexního hodnocení situace, která nastala mezi Ruskem a jednotlivými zeměmi. Mohou to být i návrhy na vyřazení některých zemí ze sankčního seznamu,“ řekl ministr Fjodorov. Dodal, že kabinet už projednával „návrhy na vyřazení ze sankčního režimu, které přicházejí z řady zemí“. Ministr konkrétně jmenoval Řecko, Maďarsko a Kypr.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek