Zastánce sjednocení vyhrál severokyperské prezidentské volby

27.04.2015
čtk

Umírněný levicový kandidát Mustafa Akinci zvítězil podle předběžných oficiálních výsledků v druhém kole prezidentských voleb v Severokyperské turecké republice. Akinci chce podporovat znovusjednocení Kypru. Severokyperskou tureckou republiku uznává jenom Turecko.

Akinci zvítězil podle agentury AP se ziskem 60,4 procenta hlasů za účasti 64 procent voličů nad dosavadním prezidentem Dervişem Erogluou, který je zastáncem samostatného severokyperského státu. Akinci nastoupí do funkce příští měsíc.

Bývalý starosta turecké části Nikósie- Akinci- měl podporu bývalé premiérky a nynější předsedkyně parlamentu Sibel Siberové, která v prvním kole prezidentských voleb skončila třetí.

Nový prezident má kyperské Turky zastupovat v jednáních o případném znovusjednocení Kypru. Rozhovory, které byly přerušeny loni v říjnu, by měly být obnoveny příští měsíc. O znovusjednocení ostrova usiluje také OSN.

Kypr je rozdělen od turecké invaze z července 1974, po snaze nacionalistických kyperských Řeků o převrat a pokusu o připojení Kypru k Řecku Turecko vyslalo do severní třetiny ostrova vojska.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek