Hlavní téma bezpečnostní agendy EU: boj s terorismem

28.04.2015
čtk

Boj s terorismem bude jednou z klíčových oblastí, na které se v příštích pěti letech zaměří Evropská unie. Svou novou bezpečnostní agendu pro roky 2015 až 2020 má Evropská komise zveřejnit ve Štrasburku.

Dalšími dvěma klíčovými oblastmi, na které se agenda zaměří, mají být potírání organizovaného zločinu, včetně obchodování se zbraněmi, a potírání počítačové kriminality. Nový materiál představí místopředseda komise Frans Timmermans a komisař pro vnitřní záležitosti a migraci Dimitris Avramopulos.

Dokument se má stát základem pro spolupráci a společný postup EU a jejích institucí, členských států, občanské společnosti a partnerů unie ve světě. Za bezpečnost svých občanů v EU v první řadě odpovídají členské země osmadvacítky.

Tématem terorismu se unie začala s obnovenou intenzitou zabývat v lednu poté, co dva útočníci zavraždili podstatnou část redakce pařížského satirického časopisu Charlie Hebdo. Evropské bezpečnostní síly na útok reagovaly sérií akcí především vůči lidem, kteří se zradikalizovaní vrátili ze syrské občanské války, kde mnozí působili v řadách organizace Islámský stát.

V dosavadních diskusích přitom dávali evropští politici například najevo, že boj proti terorismu nesmí ohrozit volný pohyb osob uvnitř EU. Komise tak v agendě zřejmě zdůrazní potřebu posílení ochrany vnější hranice a taková témata jako je lepší sdílení informací a spolupráce zemí s evropskými agenturami Europol, Eurojust či Frontex nebo snaha předcházet radikalizaci, například ve věznicích.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek