Merkelová: Osud sankcí proti Rusku závisí na plnění dohod

28.04.2015
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová ve Varšavě uvedla, že další uplatňování sankcí proti Rusku má záviset na splnění dohod z Minsku. Prodloužením unijních sankcí se má zabývat červnový summit „osmadvacítky“.

„Během březnového summitu jsme přijali jednoznačné politické rozhodnutí, tedy rozhodnutí všech šéfů států a vlád, které říká, že sankce jsou spjaty s plněním minských dohod. Je jasné, že splnění tohoto balíku (dohod) potrvá déle, než do srpna či září. Znamená to, že se v červnu budeme zabývat touto otázkou a na základě společného politického rozhodnutí budeme jednat o prodloužení, anebo rozhodneme o prodloužení sankcí,“ odpověděla Merkelová na otázku, zda by sankce proti Rusku měly být zachovány, zmírněny či zpřísněny.

Polsko zmírnění sankcí nechce

Polská hostitelka, premiérka Ewa Kopaczová uvedla, že se s kancléřkou Merkelovou shodla, že sankce by měly být prodlouženy. Polsko patří v Evropské unii k nejdůraznějším kritikům postupu Moskvy, která podporuje proruské separatisty v Donbasu. Jejich uvolňování Varšava nepodporuje.

Kancléřka podle polského listu Gazeta Wyborcza názor varšavské kolegyně sdílí, ale uvolnění sankcí se domáhají německé podnikatelské kruhy a řada vlivných politiků koaliční sociálnědemokratické strany (SPD).

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek