FAZ: NATO a Rusko obnovily „horkou linku“ pro případy krize

04.05.2015
čtk

Severoatlantická aliance a Rusko obnovily přímé spojení, takzvanou horkou linku, pro případ krizových situací, uvedl to německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Deník tvrdí, že jde o výsledek iniciativy německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera z prosince 2014, kdy přišel s návrhem znovu zřídit pravidelné spojení pro krizové případy.

„NATO a ruské vojenské úřady udržují komunikační spojení. Jak vrchní velitel sil v Evropě, tak předseda Vojenského výboru NATO mají možnost spojit se se svými ruskými kolegy,“ sdělila aliance na dotaz německého listu. Horká linka byla obnovena kvůli zhoršení vztahů NATO-Rusko v důsledku války na Ukrajině.

Aliance tak prý má opět přímou linku na ruskou armádu. Komunikační kanály jsou podle sdělení poskytnutého listu nepřetržitě otevřené a jsou pravidelně prověřovány. Podle FAZ byla ruské straně minulý týden předána kontaktní čísla. Celá akce je údajně klasifikovaná jako „tajná“.

Během roku 2014 zasahovaly letouny NATO ve čtyřech stovkách případů v evropském vzdušném prostoru proti ruským bojovým letadlům, které měly vypnuté transpondéry a nehlásily se. Ruské dálkové bombardéry, které zvýšily počet svých letů, přitom mohou nést jaderné zbraně, uváží FAZ.

FAZ v souvislosti s aktuálním zřízením „horké linky“ připomíná tu mezi Washingtonem a Moskvou, kterou Spojené státy a bývalý Sovětský svaz mezi sebou zavedly po kubánské krizi z roku 1962, při němž existovala hrozba jaderného konfliktu.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek