Začíná summit Východního partnerství

21.05.2015
čtk

Trvající zájem o spolupráci se šesti zeměmi postsovětského prostoru dá dnes a především v pátek najevo EU na summitu Východního partnerství v lotyšské metropoli Rize. Vrcholná schůzka by měla zdůraznit diferencovaný přístup unie ke každému z partnerských států.

Rok a půl po dramatické schůzce v litevském Vilniusu by nadcházející summit Evropské unie a šesti zemí Východního partnerství (VP) v Rize měl být klidnější. „Chceme mít těsné vztahy s našimi suverénními a nezávislými partnery. Ale chceme být také konstruktivní a vyhnout se vzniku nových dělících čar na kontinentu,“ vysvětlil tento týden novinářům postoj EU vysoce postavený činitel unijní diplomacie. Závěrečná deklarace by měla opět odsoudit ruskou anexi Krymu a zapojení Moskvy do dění na východě Ukrajiny, o síle použitého jazyka se však ještě vyjednává.

Různé cesty pro 6 účastnících se zemí

„Naším hlavním cílem je v těchto zemích podpořit stabilitu a prosperitu. Ekonomickou i politickou. Každá ta země má trochu jinou představu, jakým způsobem naši nabídku zvedne,“ poznamenal český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Na summitu bude zastupovat Česko společně s prezidentem Milošem Zemanem. V hlavním městě Lotyšska, které je nyní předsednickou zemí unie, začne dnes summit slavnostní večeří, vlastní jednání se uskuteční v pátek.

V Rize by zemím partnerství, které nemají s EU asociační dohodu, mohly být představeny „balíčky“ možných podob budoucí spolupráce, uvedl český ministr. Summit by neměl být „revoluční“, míní Zaorálek, jednat se prý bude spíše o jedno ze zastavení na cestě pokračující kooperace. „O spolupráci stojíme… A myslím, že i v těchto zemích je jasně deklarovaný zájem podobu spolupráce formulovat,“ dodal.

O členství v EU nebude řeč

Ačkoli by si to například prozápadní vláda v Kyjevě přála, nepadnou nejspíš žádné zmínky o možném budoucím členství zemí VP v unii. Návrh závěrečné deklarace, který mají k dispozici média, jen uvádí, že je suverénním právem všech partnerských zemí svobodně si vybrat míru ambicí a cílů, kterých chtějí ve vztahu k Evropské unii dosáhnout.

Nad nynější schůzkou se nicméně vznáší stín velmi špatných vztahů mezi EU a Ruskem, především kvůli ukrajinské krizi. Unie zdůrazňuje, že partnerské země pokládá za suverénní státy, které si samy, bez cizího nátlaku musí umět zvolit, do jaké míry chtějí svou spolupráci s unií prohloubit.

Východní partnerství bylo spuštěno v Praze v roce 2009 jako společná iniciativa EU, jejích členských zemí a šesti států na východě kontinentu: Arménie, Ázerbájdžánu, Běloruska, Gruzie, Moldavska a Ukrajiny. Cílem je podpora ekonomického rozvoje a spolupráce, vlády práva, rozvoje občanské společnosti i energetické bezpečnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek