Soud EU odsoudil kosovského velvyslance v Albánii

28.05.2015
čtk

Dva blízcí spolupracovníci bývalého kosovského premiéra Hashima Thaçiho jsou mezi 11 lidmi, které soudci Evropské unie odsoudili kvůli zločinům za povstání v Kosovu v letech 1998-99.

Během dvou procesů soudci z unijní policejní a justiční mise došli k závěru, že obžalovaní páchali zvěrstva proti kosovským civilistům zadržovaným v táboře Kosovské osvobozenecké armády (UÇK). Povstaleci bojovali proti srbským jednotkám.

Procesy souvisely také s vraždou srbského policejního důstojníka v roce 1998 a kosovskoalbánského civilisty, kterého UÇK obviňovala ze špionáže pro Srbsko, jehož bylo Kosovo dříve součástí.

11 rozsudků, včetně spojenců Thaciho

Nejvíce, 12 let, dostal za vraždu bývalý vysoce postavený velitel UÇK Samir Lushtaku. Sylejman Selimi, který je velvyslancem Kosova v Albánii, má kvůli týrání civilistů strávit za mřížemi osm let. Svého času stál v čele Kosovských bezpečnostních sil, které měly na starosti civilní ochranu. Jejich příslušníci nosili jen lehké zbraně.

Lushtaku a Selimi byli blízkými spojenci expremiéra Thaçiho, jenž nyní stojí v čele kosovského ministerstva zahraničí.

K tříletému trestu byl odsouzen i jeden z poslanců za vládní Demokratickou stranu Kosova (PDK). Dalších osm obžalovaných stráví ve vězení tři až sedm let.

Mise EU vznikla poté, co Kosovo v roce 2008 vyhlásilo nezávislost na Srbsku. V zemi, kde jsou někdejší povstalci oslavováni jako hrdinové boje za nezávislost, se zabývá citlivými případy válečných zločinů.

Rozsudky mohou zkomplikovat páteční hlasování parlamentu o zřízení nového kosovského válečného tribunálu, který by soudil etnické Albánce kvůli zločinům spáchaným během války v letech 1998 až 1999. Konflikt si vyžádal 10.000 až 12.000 lidských životů, většinou etnických Albánců. Dalších 800.000 lidí muselo opustit své domovy.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek