Steinmeier: Na Ukrajině hrozí eskalace bojů

17.08.2015
čtk

Ukrajinská armáda a proruští separatisté se i v neděli vzájemně obvinili z porušování příměří a ostřelování protivníka v regionu Donbas na východě země. Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier varoval, že situace hrozí výbuchem.

„Situace na východě Ukrajiny je výbušná,“ řekl Frank-Walter Steinmeier listu Bild am Sonntag. „V sázce je hodně. Pokud se obě strany konfliktu nevrátí k mírovému procesu, kdykoliv se může spustit nová spirála eskalace bojů,“ dodal.

Za nezbytné proto ministr považuje, aby za vyjednávací stůl usedli zástupci Kyjeva, proruských separatistů a mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Jednání by podle něj mohlo snížit napětí.

Mírové dohody uzavřené v polovině února v běloruské metropoli Minsku po jednání vůdců Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny sice snížily intenzitu bojů na východě Ukrajiny, ale definitivně konflikt neukončily. Obě strany se vzájemně obviňují z porušování příměří a příprav na velkou ofenzivu.

Ukrajinská armáda v pondělí obvinila separatisty z nejtěžšího ostřelování pozic vládních vojsk u azovského přístavu Mariupol od uzavření příměří, separatisté útoky popřeli.

Jeden z vůdců separatistů Denis Pušilin zase v neděli prohlásil, že situace v Donbasu se prudce zhoršuje a vyzval OBSE a velmoci, které dojednaly minské dohody, aby zasáhly. Neuznávaná Doněcká lidová republika prý už dlouho nebyla tak mohutně ostřelována ukrajinskými děly. „Ocitli jsme se krok o obnovení bojů v plném rozsahu,“ varoval Pušilin.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek