Švýcarsko chce urovnat vztahy s EU

18.08.2015
čtk

Švýcarsko chce s pomocí Berlína zlepšit pošramocené vztahy s Bruselem, které narušilo loňské referendum, ve kterém se Švýcaři vyslovili pro zavedení migračních kvót. Připravované kvóty se budou týkat i občanů EU, kteří zde dosud mohou žít a pracovat bez omezení.

Švýcarský ministr zahraničí Didier Burkhalter věří, že prostředníkem mezi alpskou konfederací a Bruselem může být Německo. Jeho německý protějšek Franz Walter Steinmeier je ochoten pomoci, ale upozornil, že žádné omezení volného pohybu osob mezi Švýcarskem a EU nepřipadá v úvahu.

Dohoda mezi EU a Švýcarskem začala platit v roce 2002. Loni v únoru ale Švýcaři těsnou většinou 50,3 procenta hlasů podpořili omezení přistěhovalectví i přes nesouhlas vlády a hospodářských svazů. Na základě referenda musí švýcarská vláda kvóty zavést do roku 2017.

EU pohrozila, že zavedení kvót povede k odvetným opatřením, mimo jiné k omezení přístupu švýcarských firem na unijní trh.

Ve Švýcarsku se nadále diskutuje o podobě kvót pro občany EU. Hovoří se například o tom, že by EU mohla zemi poskytnout určitou ochrannou lhůtu, kdy by bylo možné přistěhovalectví z EU dočasně omezit tak, aby to nebylo v rozporu s dohodou o volném pohybu osob. Bern rovněž tvrdí, že pro občany z EU budou platit mírnější pravidla než pro ostatní cizince.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek