Francie chce vyšetřovat Asáda kvůli válečným zločinům

30.09.2015
Euroskop, čtk

Francouzská justice začala vyšetřovat podezření, že režim syrského prezidenta Bašara Asáda se v letech 2011 až 2013 dopustil válečných zločinů. Uvedla to v noci na dnešek agentura AFP a potvrdil ministr zahraničí Laurent Fabius.

Vyšetřování se opírá hlavně o svědectví jednoho bývalého oficiálního fotografa syrské vojenské policie, který v červenci 2013 utekl ze Sýrie a přivezl do Francie 55.000 fotografií mučených těl. Ministerstvo zahraničí tuto skutečnost sdělilo prokuratuře, která 15. září zahájila formální vyšetřování.

„Je naší povinností jednat proti beztrestnosti těchto vrahů. Jedná se o zločiny, které narážejí na lidské svědomí,“ řekl podle agentury AFP k zahájení trestního vyšetřování Fabius, který se účastní řádného zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Zpráva o vyšetřování přišla v době, kdy syrská krize patří k hlavním tématům mezinárodního rokování v newyorském sídle OSN. Americký prezident Barack Obama na zasedání VS OSN v úterý zdůraznil, že Asád musí odejít z čela Sýrie. Podobně se vyjádřil i jeho francouzský protějšek François Hollande. Naopak Rusko je pro udržení Asáda u moci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek