EU a Kosovo podepsaly asociační dohodu

27.10.2015
Euroskop, čtk

Kosovo a Evropská unie podepsaly asociační dohodu, která znamená významný krok Prištiny na cestě k úplné evropské integraci. Ze Štrasburku, kde dohodu podpisem stvrdili kosovský premiér Isa Mustafa a šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Mustafa po slavnostním aktu označil dnešek za nejvýznamnější den své země od vyhlášení nezávislosti před sedmi lety. „Dnes moje země oficiálně vstoupila do smluvních vztahů s Evropskou unií. Podpisem této dohody jsme potvrdili vůli obyvatel Kosovské republiky týkající se perspektivy začlenění do EU,“ prohlásil premiér.

„Tato dohoda zpečeťuje cestu Kosova do Evropské unie, cestu, z níž není návratu,“ zdůraznil rovněž Mustafa. Podle něj se tak zemi otevírá příležitost k reformám ve všech odvětvích života společnosti, k politické stabilitě a ekonomické prosperitě, ale také k míru a stabilitě v regionu.

Podle unijního představitele Thomase Gnocchiho, citovaného agenturou AP, Brusel počítá, že na pomoc Kosovu vydá v období let 2007 až 2020 kolem 1,3 miliardy eur (přes 35 miliard korun).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek