Turecko: AKP získala většinu a znovu bude vládnou sama

02.11.2015
čtk, Euroskop

Turecká proislámská vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), kterou založil a vedl nynější prezident Recep Tayyip Erdogan, získala po dnešních předčasných volbách v parlamentu absolutní většinu, bude tak moci opět vládnout sama, oznámila to turecká státní agentura Anadolu po sečtení 96 procent hlasů.

AKP po sečtení 95,86 procent volebních lístků vede s 49,4 procentem hlasů, zatímco sekulární CHP získala 25,34 procenta hlasů. Na třetím místě se umístila nacionalistická Strana národní akce (MHP) s necelými 12 procenty hlasů a za ní prokurdsky orientovaná Lidová demokratická strana (HDP) s 10,4 procentem hlasů.
HDP se po červnových volbách se 13 procenty dostala do parlamentu poprvé, nyní jen těsně překonala nutnou desetiprocentní hranici.

Podle webu Politico straně AKP pravděpodobně u některých umírněných voličů pomohlo, že se dokázala s EU dohodnout na postupu v imigrační krizi.

Zatímco voliči AKP slaví, v převážně kurdském Diyarbakiru na jihovýchodě země vyšly do ulic desítky demonstrantů. Policie proti nim použila slzný plyn.

AKP získala většinu křesel

V přepočtu na mandáty získá podle aktuálních výsledků AKP v 550členném parlamentu pohodlnou většinu 316 křesel, CHP jich bude mít 133, nacionalisté 42 a Kurdové získají 59 mandátů. HDP dosud měla 80 poslanců.

Oficiální konečné výsledky budou vyhlášeny za 11 až 12 dní, uvedla centrální volební komise. Prodleva podle Reuters umožní komisi zvážit případné stížnosti jednotlivých stran na průběh hlasování.

Po červnových volbách AKP koalici nedokázala sestavit

„Dnešek je vítězství naší demokracie a našeho lidu,“ prohlásil ke svým přízvnicům turecký premiér Ahmet Davutoglu (AKP). „Snad vám v následujících čtyřech letech budeme moci dobře sloužit a v roce 2019 se před vás opět postavíme,“ dodal s odkazem na nadcházející řádné parlamentní volby za čtyři roky.

V červnových volbách se AKP nepodařilo získat absolutní většinu a následně se nedokázala dohodnout na koalici, proto politický pat muselo vyřešit nové hlasování. Strana očekávala, že absolutní většinu v parlamentu opět obnoví.

Autor: čtk, Euroskop

Sdílet tento příspěvek