Cameron požaduje omezení volného pohybu v EU

10.11.2015
Euroskop

Britský premiér David Cameron vyzval k omezení volného pohybu osob uvnitř Evropské unie a k omezení sociálních dávek pro občany EU přicházející do Británie. Řekl to v projevu o požadavcích reforem unie, které jsou podmínkou pro setrvání Británie v EU před nadcházejícím referendem o členství v unii.

Podle Camerona je zapotřebí omezit nejen příliv migrantů do Evropské unie, ale i pohyb osob uvnitř bloku. Británie proto požaduje, aby se volný pohyb osob nevztahoval na nové členské země unie, dokud se jejich ekonomika výrazněji nepřiblíží úrovni britské ekonomiky.

Londýn rovněž chce odstranit „nedostatky“, jako je například pravidlo, jež usnadňuje občanům EU přivést si do Británie manželku či manžela, kteří nemají evropské občanství.

Dávky až po 4 letech

Britská vláda také chce omezit počet občanů EU pobírajících britské dávky. Již dříve navrhla, aby občané zemí EU, kteří nenajdou v Británii po šesti měsících zaměstnání, ztratili právo na pobyt v zemi. Nyní Cameron prosazuje, aby lidé z EU pracující v Británii mohli pobírat přídavky a mít daňové úlevy až poté, co budou v zemi pracovat čtyři roky a tedy čtyři roky budou přispívat do místního sociálního systému.

Jedná se o nejproblematičtější z britských požadavků. V Británii žijí a pracují statisíce lidí ze zemí EU. Nejvíce je Poláků, ale v Británii jsou i desetitisíce Čechů. Požadavky na omezení volného pohybu osob, který je součástí unijních smluv, zatím vyvolával ostrý odpor v řadě hlavních měst EU.

Sobotka: Nechceme zásahy do svobody pohybu

„Pro Českou republiku představuje jakýkoliv zásah do volného pohybu velmi vážný problém. Právo žít a pracovat kdekoliv v EU je v důsledku historické zkušenosti pro nás zcela zásadní. Volný pohyb považuje většina českých občanů za hlavní přínos členství v EU a nelze si představit, že bychom se měli vzdát výhod, které tato svoboda představuje,“ vyjádřil se ke Cameronovu proslovu český premiér Bohuslav Sobotka.

Cameron dále uvedl, že Británie musí být zproštěna závazků na vytváření „stále těsnější unie“, a vyslovil se pro větší roli národních parlamentů jako orgánů, jimž se on a další premiéři zodpovídají. Podle něj by národní parlamenty neměly mít právo veta, protože to by vedlo do „slepé uličky“, ale parlamenty jednotlivých států měly by mít možnost vytvářet skupiny, které by mohly blokovat zákony Evropské unie.

Žádná diskriminace zemí bez eura

Cameron také připomněl, že Evropská unie nemá jen jednu měnu. Státy, které nepřijaly euro, nesmějí čelit diskriminaci, řekl. Jakékoli iniciativy eurozóny, jako například bankovní unie, musejí být pro ostatní země dobrovolné. Daňoví poplatníci v zemích mimo eurozónu by také neměli mít povinnost poskytovat finanční podporu státům eurozóny, které se ocitnou v problémech.

„Co se týče oblasti suverenity a spravedlnosti ve smyslu vyváženého vztahu mezi členy a nečleny eurozóny, bude především záležet na znění konkrétních návrhů. Česká vláda je připravena podpořit ty z návrhů, které budou směřovat k větší transparentnosti, lepší komunikaci mezi členy a nečleny eurozóny a prohlubování ekonomické spolupráce mezi všemi osmadvaceti státy,“ vyjádřil se Sobotka.

Cameron v projevu zopakoval, že je zastáncem setrvání Británie v Evropské unii v případě, že budou přijaty příslušné změny. Vyloučil ale současně, že by se v Británii mohlo uskutečnit nějaké druhé referendum o setrvání v EU. Kolegy z Evropské unie vyzval, aby vzali v úvahu, že mají jen jednu šanci na změny. Britský premiér musí referendum uspořádat do konce roku 2017, ale objevují se spekulace, že by mohlo být již příští rok v červnu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek