EU schválila fond pro Afriku a peníze pro Turecko

13.11.2015
čtk

Lídři evropských zemí se dohodli použít několik miliard eur na zastavení migrační vlny z Afriky a Blízkého východu. Na summitu ve Vallettě přijali dohodu o vzniku svěřeneckého fondu pro Afriku. Další tři miliardy eur (81 miliard Kč) mají jít v příštích dvou letech do Turecka, aby podpořily snahu zastavit přiliv uprchlíků ze Sýrie.

Evropská komise už do svěřeneckého fondu vyčlenila 1,8 miliardy eur (přes 48,5 miliardy Kč). Další finance poskytnou členské státy EU, ale i některé evropské země mimo unii. Peníze mají pomoci africkým zemím s řešením příčin současné migrační krize.

Takzvaná visegrádská skupina (V4 – Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) oznámila, že společně zvýší příspěvek do fondu na pomoc Africe o 400.000 eur (zhruba 11 milionů korun). Poskytne také 300 lidí navíc do evropských agentur, které se zabývají ostrahou hranic a azylovou politikou, uvedl během jednání na Maltě český premiér Bohuslav Sobotka.

Evropa za finanční pomoc žádala daleko větší ochotu afrických metropolí spolupracovat a přijímat zpět ty, kdo v Evropě s žádostí o azyl neuspějí. Státy EU a Afriky se rovněž shodly, že imigrační úředníci z desítky zemí Afriky začnou už v prvních měsících příštího roku v zemích EU pomáhat s určováním národnosti a identifikací migrantů tak, aby bylo možné je případně vrátit zpět.

V listopadu bude summit EU-Turecko

Tři miliardy eur pro Turecko, které mají zlepšit situaci syrských běženců v zemi, půjdou přednostně z rozpočtu EU, případně přispějí i jednotlivé členské země. Do konce listopadu se má uskutečnit summit EU-Turecko, na kterém má být potvrzen společný akční plán i na základě návrhů opatření, která Ankara představí.

K současné situaci v Evropě se na závěr jednání vyjádřil šéf summitu evropské osmadvacítky Donald Tusk. Zachování schengenského prostoru volného pohybu je podle něj závod s časem. „Nynější vývoj v Německu, Švédsku a Slovinsku a v dalších zemí ukazuje naprosto jasně, jak velkému tlaku členské země (Evropské unie) čelí,“ prohlásil Tusk. Základní podmínkou je podle něj obnova efektivní kontroly vnější hranice „Schengenu“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek