Hollande se sejde s Cameronem a Tuskem

23.11.2015
Euroskop, čtk

Francouzský prezident François Hollande zahájí sérii jednání s předními světovými politiky na téma terorismus a situace v Sýrii setkáním s britským premiérem Davidem Cameronem.

Hollande chce po teroristických útocích v Paříži s lídry z Evropy i dalších částí světa hovořit o intenzivnějším boji s hnutím Islámský stát (IS), které se k atentátům přihlásilo. Kromě Camerona se proto sejde rovněž s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Britský ministerský předseda chce tento týden představit svůj plán dalšího postupu boje proti IS. Jeho součástí zřejmě bude i větší podíl Británie na leteckých úderech mezinárodní koalice v Sýrii.

S šéfem Evropské rady Tuskem nejspíš Hollande bude probírat to, jak konkrétně mohou státy osmadvacítky Francii po útocích pomoci. Evropská unie minulý týden poprvé ve své historii rozhodla o tom, že aktivuje článek unijní smlouvy o tom, že ostatní země napadenému státu poskytnou pomoc a podporu všemi prostředky.

Francouzský prezident bude ve své diplomatické ofenzivě pokračovat v úterý ve Washingtonu, kde se sejde s americkým prezidentem Barackem Obamou. Ve čtvrtek ho v Moskvě čeká jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a v sobotu přijme v Paříži čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek