Brusel bude v neděli hostit summit EU-Turecko

24.11.2015
čtk

V neděli odpoledne se v Bruselu uskuteční vrcholná schůzka představitelů Evropské unie a Turecka. Na Twitteru to oznámil šéf setkání členských zemí osmadvacítky Donald Tusk.

Pro EU je Turecko klíčovou zemí při řešení migrační krize. Tusk uvedl, že o termínu summitu rozhodl po souhlasu Evropské komise a po dnešním telefonickém rozhovoru s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem. Cílem schůzky je podle Tuska dát novou energii vzájemným vztahům a řešit zvládání migračních toků.

Záměr uspořádat setkání na podobně vysoké úrovni oznámila unie tento měsíc. Turecko je dlouhá léta kandidátem na členství v unii, vyjednávání ale v podstatě zamrzlo. Evropská komise nedávno v každoroční zprávě o situaci v zemi zkritizovala turecké nedostatky v oblastech jako je vláda práva, základní práva, soudnictví či v otázkách svobody slova a shromažďování i tamní pomalé reformy.

Přesto je to unie, komu nyní na spolupráci záleží více. Právě z Turecka totiž denně vyrážejí tisíce převážně syrských uprchlíků směrem do západní Evropy po takzvané balkánské trase. EU proto začala s Ankarou jednat o společném akčním plánu.

Nedávno bylo oznámeno, že unijní státy a Evropská komise Turecku v letech 2016 a 2017 na pomoc se zvládáním uprchlické krize poskytnou tři miliardy eur (asi 81 miliard Kč). Turecko žádá i zjednodušení vízového režimu a také otevření dalších částí ve vyjednávání o vstupu země do EU.

Summit by měl v Bruselu podle Tuskova oznámení začít v 16:00. Je přitom velmi pravděpodobné, že v neděli budou v belgické metropoli ještě platit zvýšená bezpečnostní opatření. Ta jsou nyní na vůbec nejvyšším možném stupni s ohledem na „vážnou a věrohodnou“ hrozbu teroristického útoku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek