Sobotka na Pekingské univerzitě: EU stojí na rozcestí

26.11.2015
čtk

Český premiér Bohuslav Sobotka se během čtvrtého dne své oficiální cesty v Číně přesunul do Pekingu, kde před zaplněným sálem vystoupil s přednáškou na téma Aktuální výzvy spolupráce mezi Evropskou unií a Čínou. „Evropská unie dnes stojí na rozcestí,“ uvedl premiér hned na úvod proslovu. Český premiér se také setkal s vedením pekingské univerzity i s českými studenty, kteří v Pekingu studují.

„Na jedné straně je sama existence Evropské unie, která zahrnuje dlouhodobou mírovou spolupráci dvaceti osmi rozdílných a samostatných členských států založenou na společných hodnotách, vzájemné solidaritě a respektu. Na druhé straně čelí toto společenství snad nejvážnějším výzvám ve své historii,“ prohlásil Sobotka.

„Integrační projekt dnes stojí na pomyslné křižovatce. Buď se my Evropané shodneme, že budeme i nadále pokračovat na cestě sjednocení, neboť se jasně ukazuje, že bez prohloubené spolupráce se v některých klíčových oblastech neobejdeme, nebo se začneme bát sami sebe, zastavíme se a budeme stagnovat,“ dodal.

Čína jako strategický partner pro EU

Premiér zdůraznil, že témata jako energetika, vnitřní trh EU, včetně otázek digitalizace, modernizace průmyslu či vědy a výzkumu, migrační a azylová politika, s nimi související volný pohyb osob, a v neposlední řadě pak politika sousedství, mezinárodní obchod a obranná a bezpečnostní politika vyžadují jednoznačně větší míru integrity uvnitř osmadvacítky.

Ve všech těchto oblastech podle něj EUhledá nové modely spolupráce, jak uvnitř bloku, tak i navenek. „K tomu, abychom v nich byli úspěšní, se totiž nemůžeme omezit pouze na evropská řešení, ale musíme se podívat také za naše hranice a hledat partnery právě tam,“ uvedl s tím, že právě Čína se od roku 2003 řadí k zemím, se kterými Evropská unie uzavírá strategické partnerství.

Sobotka: Je třeba ukončit válku v Sýrii

Na závěr přednášky studenti pokládali českému premiérovi otázky.

Ve své odpovědi studentům se věnoval i nedávným teroristickým útokům ve francouzském hlavním městě. Je podle něj důležité oddělovat teroristické útoky, například jako byl ten v Paříži, právě od uprchlické vlny. „Aktéry těchto teroristických útoků jsou většinou lidé, kteří se narodili již v Evropě,“ řekl premiér. A velká část uprchlíků utíká právě před podobnými radikály, islamistickými fundamentalisty a náboženskými fanatiky, dodal s tím, že Islámský stát bude nutné vojensky porazit.

Premiér se zmínil i o současné uprchlické krizi. „Ukazuje se, že se Evropě nevyplatilo ignorovat válečné konflikty a nestabilitu ve svém bezprostředním okolí. Také se ukazuje, že Evropa nebyla připravena na takovouto masivní uprchlickou vlnu. Jde o největší pohyb lidí od konce druhé světové války v Evropě,“ uvedl Sobotka.

„Abychom se vypořádali s touto migrační vlnou, je třeba dosáhnout dohody v Sýrii tak, aby byla ukončena válka. Je potřeba zlepšit ochranu vnější evropské schengenské hranice a Evropa se bude muset postarat o uprchlíky před válkou, kteří se nemají kam vrátit,“ dodal.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek