Jednání ministrů zahraničí EU: Islámský stát a dění na Ukrajině

18.01.2016
čtk

Ministrů zahraničí členských zemí Evropské unie budou dnes v Bruselu jednat zejména o situaci v Sýrii a v Iráku. Šéfové diplomacií unijní osmadvacítky ale mají mimo jiné hovořit také o podpoře Ukrajiny v jejím reformním úsilí.

Ministři by měli připravit unijní pozici pro dárcovskou konferenci pro Sýrii, která je svolána na 4. února do Londýna. Jejími cíli je získat finance pro uprchlickou vlnou nejpostiženější země v regionu, řešit dlouhodobé ekonomické potřeby syrských uprchlíků a zajistit peníze umožňující zlepšit ochranu civilistů. EUje už nyní jedním z největších poskytovatelů pomoci v regionu, od roku 2011 to bylo přes pět miliard eur.

Tématem bude obnova znovudobytých iráckých oblastí

Ministři dnes kromě této otázky proberou možnosti, jak podpořit iráckou vládu v její snaze o obnovu oblastí, které byly na teroristické organizaci Islámský stát v poslední době dobyty zpět. V prosinci například získaly irácké síly důležité město Ramádí.

Diskutovat se ale bude také o podpoře ukrajinské vlády v jejích snahách o reformy poté, co od ledna platí pravidla dohody o volném obchodu mezi Ukrajinem a EU.

Evropská unie se aktivně podílí na složitě se rozbíhajících jednáních ve Vídni, které by měly přispět k ukončení několikaleté občanské války v Sýrii. Konec bojů je v evropském zájmu také s ohledem na nynější masivní uprchlickou vlnu z oblasti. Ze Sýrie uprchly více než čtyři miliony lidí, další miliony jsou v pohybu uvnitř válkou poničené země.

Autor: čtk

Sdílet tento příspěvek