Čeští a polští ministři se sešli ve Varšavě

08.04.2016
Euroskop, čtk

Čeští a polští ministři začali ve Varšavě jednat v rámci bilaterálních mezivládních konzultací. Na programu rozhovorů je dopravní infrastruktura, obranná a bezpečnostní spolupráce visegrádské skupiny (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) či propojení sítě plynovodů obou zemí.

Všichni přítomní ministři by se měli sejít na společném zasedání. Předseda české vlády Bohuslav Sobotka chce s premiérkou Beatou Szydlovou hovořit i o možné společné reakci V4 na návrhy Evropské komise v oblasti azylové politiky a migrace.

Jednat se bude o dopravě, energetice i ochraně ovzduší

Klíčovými body jednání mají být doprava a energetika. Lepší dopravní spojení má zajistit plánované propojení dálnice D11 vedoucí z Prahy přes Hradec Králové, na který má navázat polská rychlostní komunikace S3 a pokračovat k Baltskému moři. Hovořit se bude i o modernizaci železničního spojení na Moravě a ve Slezsku, zamýšlené stavbě plynovodu Stork II či agendě červencového summitu NATO ve Varšavě.

Premiér považuje za důležité téma i ochranu ovzduší. „Nás to zajímá zejména z pohledu Moravskoslezského kraje, který do značné míry trpí tím, že na polské straně zatím nebyla přijata potřebná opatření, zejména pokud jde o lokální topeniště,“ řekl Sobotka.

ČR chce územní vypořádání s Polskem

Sobotka před odletem z Prahy novinářům řekl, že tématem jednání bude i územní vypořádání s Polskem, které při vytyčení státních hranic v roce 1958 přišlo o 368 hektarů půdy. „Na české straně probíhají přípravné práce, my jsme Polsku už navrhli termín pro jednání pracovních komisí, které by měly připravit návrhy mezinárodní smlouvy, která pak podléhá dohodě v parlamentu,“ řekl. Ministerstvo vnitra podle něj hledá vhodné pozemky, proces ale zkomplikovaly církevní restituce.

Česko-polské konzultace zahrnují resorty obrany, dopravy, kultury, vnitra, průmyslu, životního prostředí a práce a sociálních věcí. Letos poprvé se účastní také ministři zahraničí.

Čeští ministři navštíví muzeum Varšavského povstání

Po plenárním zasedání čeští ministři zamíří do muzea Varšavského povstání, které připomíná masovou a nakonec krvavě potlačenou ozbrojenou vzpouru proti nacistům v létě 1944.

O otevření muzea se zasloužil i pozdější prezident Lech Kaczyński, který zahynul v roce 2010 při letecké havárii u Smolenska. U jeho pamětní desky na hlavní muzejní budově česká vládní delegace položí kytici. Na programu je i setkání s českými krajany.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek