Komise navrhuje zrušit víza Ukrajincům

21.04.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise navrhla členským státům a Evropskému parlamentu zrušit ukrajinským občanům víza při vstupu do schengenského prostoru volného pohybu. Tento krok již dříve slíbil šéf EK. Návrh vstoupí v platnost, pokud jej schválí kvalifikovaná většina členských států EU a Evropský parlament. Ukrajinci jsou už nyní nejpočetnější skupinou cizinců žijících v Česku.

Eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos poznamenal, že o této záležitosti by se mohlo hovořit už ve čtvrtek v Lucemburku na jednání unijních ministrů vnitra. Odhadl, že záležitost by mohla být dotažena do konce „v řádu týdnů“.

Bezvízový styk se má týkat pobytů do 90 dní

Jakmile bude návrh přijat, bez víz budou moci cestovat Ukrajinci vybavení cestovními pasy s biometrickými prvky, a to po dobu kratší 90 dnů, připomněla EK v komuniké. Bezvízový režim se bude uplatňovat ve všech členských státech EU, s výjimkou Irska a Británie, a také ve čtyřech státech přidružených k „schengenu“, což je Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko. EK připomněla, že zrušení víz ještě nedává právo v EUpracovat.

List Ukrajinska pravda připomněl, že v západních médiích se dříve objevily informace z neoficiálních zdrojů, podle kterých by návrh EK mohl obsahovat i možnost pozastavit bezvízový styk v případu prudkého růstu migrace z Ukrajiny. Prý některé státy, včetně Německa a Francie, v případě zrušení víz Ukrajině, Turecku, Kosovu a Gruzii trvají na zvláštních podmínkách, které by se odlišovaly od dosavadní praxe.

Návrh předložen i přes odpor Nizozemců

Evropská komise předložila návrh na bezvízové cestování Ukrajinců do Evropské unie i přes odmítavý postoj Nizozemců v referendu vůči asociační dohodě s touto zemí.

Šéf komise Jean-Claude Juncker v březnu ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi veřejně slíbil, že návrh na bezvízový styk, na Ukrajině tolik očekávaný, předloží v dubnu. Dialog s Ukrajinou o vízové liberalizaci vede Evropská unie od roku 2008.

Zaorálek: Je třeba, aby EU své sliby dodržela

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v pondělí v Lucemburku novinářům řekl, že pokud země, které o bezvízový styk usilují, splní podmínky, měla by unie reagovat odpovídajícím způsobem.

„Je třeba, aby se EU chovala férově a pokud něco slibovala, tak aby to dodržela,“ uvedl Zaorálek po jednání se svými evropskými kolegy.

Sobotka: Bezvízový styk s Ukrajinou by neměl znamenat rizika

Po březnovém ohlášení návrhu na zrušení víz český premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že Česko záměr vítá a bezvízový styk s Ukrajinou by pro republiku neměl znamenat rizika či problém. Podle březnového vyjádření Svazu průmyslu a dopravy ČR by to firmám mohlo usnadnit získání pracovníků, kteří jim chybějí. Za „rezervoár pracovních sil“ označil Ukrajinu, ale i některé další státy prezident Miloš Zeman. Řekl, že migraci z Ukrajiny podporuje.

Ukrajinci tvoří nejpočetnější skupinu cizinců v Česku. Na konci ledna jich v zemi legálně žilo zhruba 106.200. Z nich 78.000 mohlo v ČR zůstat natrvalo. O rok dřív mělo povolení k trvalému pobytu 74.300 lidí z Ukrajiny, celkem jich v ČR žilo 104.400.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek