Bezvízový styk s Tureckem bude mít i řecká část Kypru

04.05.2016
Euroskop, čtk

Kypřané z řecké části ostrova nebudou potřebovat víza při cestách do Turecka, což ale podle turecké vlády neznamená, že Ankara uzná Kypr, prohlásil to nejmenovaný turecký vládní úředník, jehož citovala agentura Reuters.

Podle rozhodnutí zveřejněného v oficiálním věstníku turecká vláda schválila zrušení víz pro občany EU, pokud stejný krok udělá i Brusel. Evropská unie slíbila Ankaře bezvízový styk od června za pomoc při zvládání migrační krize.

Turecká strana podle Reuters potvrdila, že dohoda o bezvízovém styku se bude týkat i řeckých Kypřanů. „To ale neznamená uznání Kypru. Pokud EUzruší víza pro turecké občany, pak my také zrušíme víze pro zbývající členské země EU,“ řekl úředník. A dodal, že nyní mohou řečtí Kypřané cestovat do Turecka, ale musí k tomu mít víza.

Turecko neplní potřebná kritéria

Podle BBC hodlá Evropská komise ve středu podpořit bezvízové cestování pro 75 milionů tureckých občanů do schengenského prostoru, aniž by Ankara již splňovala všechny potřebná kritéria.

Podle turecké státní agentury Anadolu Ankara nyní plní nejméně 61 ze 72 kritérií požadovaných Bruselem a očekává, že Turci budou moci cestovat bez víz do schengenského prostoru od července.

Některá média, včetně například listu Financial Times, tvrdí, že návrh EK ve středu padne, bude však „podmínečný“ s tím, že závěrečná zpráva o skutečném splnění všech 72 potřebných podmínek bude přijata v polovině června.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek