Plynovod Nord Stream 2 sklidil kritiku v europarlamentu

10.05.2016
Euroskop, čtk

Europoslanci ve Štrasburku kritizovali projekt plynovodu Nord Stream 2, který podle nich může ohrozit evropskou solidaritu, vytváří napětí mezi zeměmi EU a zvyšuje závislost na ruském plynu.

Řada z nich proto nevidí důvod, proč by měl být tento plán realizován a podporován ze strany současné osmadvacítky. Nord Stream 2 spočívá v rozšíření stávajícího plynovodu přivádějícího zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře.

Na úvod rozpravy vystoupil v plénu Evropského parlamentu eurokomisař pro energetiku a ochranu klimatu Miguel Arias Caňete. Jak uvedl, Evropská komise si uvědomuje, že jde o projekt, který zneklidňuje mnoho europoslanců i zemí EU.

Caňete zdůraznil, že v případě vybudování plynovodu bude muset Nord Stream 2 dodržovat právo Evropské unie týkající se energetiky a životního prostředí. Evropská komise má podle něj i nadále v plánu analyzovat a posuzovat veškeré dopady projektu.

Buzek hovořil o závazcích vůči Ukrajině

„Je evidentní, že tento projekt může ohrozit evropskou solidaritu a vytváří napětí mezi zeměmi,“ uvedl polský europoslanec Jerzy Buzek z Evropské lidové strany. „Máme zde rovněž určité pochybnosti týkající se ochrany životního prostředí i našich závazků vůči Ukrajině. Nord Stream 2 by neměl dostat žádnou podporu z Evropské unie,“ dodal.

Podobný názor zastává i český europoslanec Pavel Telička z Aliance liberálů a demokratů pro Evropu. Během rozpravy uvedl, že projekt nejde směrem k energetické unii, ale naopak Evropskou unii ještě více rozděluje. „Je to ale dobrá zpráva pro Kreml, ten se takto snaží rozdělit Evropskou unii,“ řekl.

Podle italského europoslance Flavia Zanonata z frakce socialistů je Nord Stream 2 spíše krokem zpět, pokud jde o energetické politiky EU. „Zvyšuje závislost na jednom dodavateli, na Gazpromu. V tuto chvíli Nord Stream 2 nepotřebujeme, současné kapacity stačí,“ řekl.

10 členských zemí: Nord Stream 2 jde proti zájmům EU

V listopadu 2015 varovala desítka členských států EUvčetně České republiky v dopise adresovaném Evropské komisi, že rozšíření plynovodu, které umožní omezit přepravu zemního plynu do Evropy přes Ukrajinu, jde proti zájmům Evropské unie a obsahuje riziko další destabilizace Ukrajiny.

Na projektu Nord Stream 2 se loni v září dohodla ruská společnost Gazprom s německými společnostmi E. ON a BASF/Wintershall, rakouskou OMV, francouzskou ENGIE a britsko-nizozemskou Royal Dutch Shell.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek