NATO chce více podpořit námořní operaci EU ve Středomoří

20.05.2016
Euroskop, čtk

Severoatlantická aliance uvažuje o změně mandátu své dlouholeté protiteroristické operace ve Středozemním moři tak, aby mohly její lodě více podpořit námořní operaci EU označovanou Sophia. Novinářům to ve čtvrtek před jednání ministrů zahraničí NATO řekl generální tajemník organizace Jens Stoltenberg. Lodě zapojené do unijní operace odhalují sítě převaděčů, kteří přes moře dostávají migranty především k italským břehům.

„Jsme v procesu transformace stávající operace Active Endeavour do širší námořní bezpečnostní operace,“ uvedl Stoltenberg. Plavidla této operace získají mandát ke sledování, průzkumu a dalším akcím na podporu plavidel pracujících v rámci akce EU.

Operace NATO pomohla spolupráci Řecka s Tureckem

Active Endeavour byla spuštěna už v říjnu 2001 jako jedno z několika opatření NATO poté, co byl po teroristických útocích na USA v září 2001 poprvé v historii aliance využit článek pět o kolektivní obraně. Cílem je sledování a obrana před teroristickými hrozbami. Podoba operace se postupně měnila a aliančním lodím v průběhu let pomáhala také plavidla jiných zemí, včetně ruských.

V reakci na migrační krizi už NATO letos vyslalo několik lodí do Egejského moře, kde pomáhají především sledovat situaci a předávají získané informace v reálném čase nejen řecké, ale také turecké pobřežní stráži a unijní agentuře Frontex.

„Bylo to důležité také tím, že umožňujeme úzkou spolupráci mezi Tureckem a Řeckem, Tureckem a EU,“ poznamenal Stoltenberg.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek