Poradce tureckého prezidenta hrozí vypovězením dohod s EU

23.05.2016
Euroskop, čtk

Poradce tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pohrozil vypovězením dohod mezi Tureckem a Evropskou unií, bude-li EU v jednáních s Ankarou používat taktiku dvojího metru. Erdoganův poradce Yigit Bulut poskytl rozhovor televizní stanici TRT Haber a věnoval se v něm hlavně budoucí ekonomické politice Turecka.

Řekl také, že pokud bude EU ve vztahu s Tureckem používat taktiku dvojího metru, vypoví Turecko všechny dosud uzavřené dohody včetně celní unie.

Merkelová na domácí scéně čelí obviněním, že situaci na turecké politické scéně a kroky prezidenta Erdogana posuzuje příliš shovívavě, aby si kvůli nedávno uzavřené dohodě o vracení migrantů nepopudila Ankaru. Dohoda přispěla ke snížení počtu nově příchozích imigrantů do EU.

Merkelová se sejde s tureckým prezidentem Erdoganem

Německá kancléřka Angela Merkelová se na okraj summitu OSN k humanitární činnosti v Istanbulu sejde s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Mluvit s ním chce mimo jiné o nedávném rozhodnutí tureckého parlamentu týkajícím se odebrání imunity čtvrtině poslanců. Podle kritiků chce vládní Strana spravedlnosti a rozvoje tímto krokem zasadit ránu prokurdské opozici, jejíž řady by kvůli trestnímu stíhání zákonodárců notně prořídly.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek