Na výcviku libyjské pobřežní stráže se bude podílet i EU

24.05.2016
Euroskop, čtk

Členské země Evropské unie rozšířily mandát unijní námořní operace ve Středozemním moři tak, aby se její příslušníci mohli podílet na výcviku libyjského námořnictva a pobřežní stráže. Plyne to ze závěrů schůzky ministrů zahraničí EU. Mandát operace Sophia byl zároveň prodloužen o rok a rozšířen o sdílení informací a prosazování zbrojního embarga OSN v mezinárodních vodách.

Podmínkou k tomu, aby mohli evropští námořníci začít libyjským partnerům pomáhat s výcvikem je žádost tamní vlády.

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová novinářům řekla, že ji libyjský premiér Fáiz Sarrádž v neděli dopisem právě o pomoc s budováním pobřežní stráže požádal.

Mise by se podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka měla zaměřit na ty, kdo se mohou pokoušet porušovat zbrojní embargo a zbraněmi zásobovat extremistické skupiny v Libyi, včetně bojovníků organizace Islámský stát (IS).

EU dlouho neměla s kým v Libyi spolupracovat

Ministři zahraničí v závěrech své schůzky také ocenili Sarrádžovu připravenost s EU spolupracovat v její snaze narušovat a likvidovat činnost převáděčů a pašeráků lidí.

„Jde nám o to, abychom pomohli libyjské pobřežní stráži, aby také sehrávali roli někoho, kdo nám pomáhá s ilegální migrací,“ vysvětlil Zaorálek.

Kvůli složité situaci v Libyi, kde jen těžce vznikala nejen mezinárodně, ale i doma uznávaná vláda, však EU neměla partnera k diskusi o možnosti rozšířit pravomoci své námořní operace také do libyjských vod.

Trasa z Libye se znovu stává oblíbenou

Poté, co březnová dohoda unie s Ankarou přispěla k výraznému snížení migračního toku z Turecka, se trasa přes centrální Středomoří ze severní Afriky a často právě z Libye do Itálie stává opět hlavní trasou, kudy migranti přicházejí na území EU.

Evropa už loni na situaci ve Středozemním moři reagovala mimo jiné právě zřízením operace Sophia. Její lodě mohou od loňského října zastavovat i zabavovat plavidla, která se využívají k převážení migrantů do Evropy.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek