Putin bude v Řecku jednat o vztazích s EU i ekonomice

27.05.2016
Euroskop, čtk

Na dvoudenní pracovní návštěvu přijede do Atén ruský prezident Vladimir Putin. Předmětem jednání mají být vztahy mezi Moskvou a EU, hospodářská spolupráce Ruska s Řeckem a řešení regionálních krizí.

Ruský vůdce bude jednat s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem o situaci v jihovýchodní Evropě a na Blízkém východě. Podle ruského tisku se nevyhnou problému uprchlíků, otázce rozděleného Kypru a dopadů války s teroristickým seskupením Islámský stát v Sýrii a Iráku. Putin má podle Kremlu v plánu i „neformální“ besedu s šéfem opoziční Nové demokracie Kyriakosem Mitsotakisem.

Ušakov: Jednat se bude i o ruském zemním plynu

Podle Putinova poradce Jurije Ušakova bude jedním z hlavních témat návštěvy energetika, zejména dodávky ruského zemního plynu.

Objem obchodu mezi oběma zeměmi ale už delší dobu vytrvale klesá, v prvním letošním čtvrtletí to bylo o dalších 16 procent. Vinu na této tendenci má zejména dlouhodobě nízká cena zemního plynu a dalších petrochemických surovin, které tvoří 85 procent ruského vývozu do Řecka.

Moskva má zájem na vybudování plynovodu na dně Černého moře, kterým by surovina proudila přes Bulharsko a Řecko do Itálie. Předběžné memorandum bylo podepsáno v únoru, kapacita plynovodu má být až 12 miliard krychlových metrů ročně.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek