Putin a Tripras uzavřeli sérii dohod o spolupráci

30.05.2016
Euroskop, čtk

Ruský prezident Vladimir Putin a řecký premiér Alexis Tsipras uzavřeli v Aténách sérii dohod o vzájemné spolupráci, mimo jiné v oblasti investic, vědy, školství, turistiky a obnovitelných zdrojů. Žádné bližší informace, včetně finančních, však nebyly zveřejněny. Podle řecké agentury APE-MPE (AMNA) rovněž podepsali politickou deklaraci ohledně řecko-ruského dialogu o mezinárodních a regionálních otázkách společného zájmu.

„Naše spolupráce má strategický význam pro Řecko,“ prohlásil Tsipras. Řecko má podle něj hluboké kořeny v Evropě, na západě a v NATO, neznamená to však, že by mělo váhat při posilování vztahů ve východní Evropě.

Putin slíbil příliv investic do dopravy

Putin upozornil, že existuje ještě velký prostor pro spolupráci v energetické oblasti a slíbil příliv ruských investic v rámci privatizační plánů řecké vlády například v oblasti dopravy. Jmenoval mimo jiné řeckou železniční společnost Trainose či přístav v Soluni, který je druhým největším přístavem v zemi.

Tsipras prohlásil, že cílem Atén je stát se významným energetickým uzlem v oblasti. Putin si v této souvislosti postěžoval na komplikace, na které Moskva neustále naráží ve snaze vybudovat ropovod spojující Rusko s jihovýchodním křídlem EU. Plány na přivedení ruského plynu do Evropy přes Řecko se zhroutily poté, co byl kvůli zhoršení vztahů mezi Moskvou a Ankarou zrušen projekt Turkish Stream. Řecko nyní podporuje plynovod TAP s napojením na Ázerbájdžán, který by byl konkurentem navrhovaného ruského projektu IGI Poseidon, upozornil server euronews.com.

Řecko letos navštíví milion ruských turistů, odhaduje Putin

Putin slíbil, že velký přínos pro Řecko bude mít turistické odvětví, přičemž odhadl, že by v letošní sezóně mohl tuto jihoevropskou zemi navštívit až milion ruských turistů. Upozornil, že jejich zájem o Řecko v poslední době roste – v březnu jejich příliv stoupl o více než 500 procent.

Rusko je jedním z hlavních obchodních partnerů Řecka, obchody mezi zeměmi však vážně narušily sankce EUa pokles cen komodit. Loni také prudce klesl počet ruských turistů v Řecku. Rusko má na celkovém objemu vývozu z Řecka podíl 40 procent, a to zvláště v oblasti zemědělských produktů. Ropa a zemní plyn se pak na vývozu Ruska do Řecka podílí 85 procenty.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek