Juncker bude chtít potvrzení mandátu pro dojednání TTIP

31.05.2016
Euroskop, čtk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker požádá na červnovém summitu lídry zemí Evropské unie, aby komisi znovu potvrdili mandát pro sjednání dohody o volném obchodu se Spojenými státy známé jako Transatlantické investiční a obchodní partnerství (TTIP), řekl Daniel Rosario, mluvčí komise, která za EUo podobě smlouvy vyjednává.

„Předseda komise je toho názoru, že nastal čas požádat hlavy států a vlád zemí EUo novou diskusi k tomu, kde jsme a kam se v těchto jednáních chceme posunout,“ uvedl mluvčí. Vyjednávání o smlouvě, které chce mít komise uzavřeno ještě za administrativy současného prezidenta Baracka Obamy, se podle Rosaria nyní dostávají do zásadní fáze.

Smlouva by měla odstranit většinu bariér v obchodování mezi EU a USA a vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. O TTIP diskutují zástupci Evropské komise s americkou stranou od roku 2014.

EU chce zachovat standardy

Mluvčí komise Rosario připomněl, že dojednání smlouvy je jednou z deseti priorit, které Junckerova komise deklarovala při svém nástupu do funkce. „Dál platí náš zájem dohodnout smysluplnou a vyváženou obchodní dohodu v duchu vzájemné výhodnosti a transparentnosti,“ podotkl mluvčí. Zdůraznil ale zároveň, že unijní exekutiva nehodlá obětovat evropské bezpečnostní, zdravotní či sociální standardy ani kulturní rozmanitost „na oltář volného obchodu“.

Další z mluvčích komise Margaritis Schinas doplnil, že to není poprvé, kdy Juncker zjišťuje, zda má komise k jednání s USA dostatečnou politickou podporu unijních zemí.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek