Summity by měly přinést větší spolupráci EU a NATO

09.06.2016
Euroskop, čtk

Novou kvalitu vztahů EU- NATO by měly dát v příštích týdnech jasně najevo vrcholné schůzky obou organizací. Summit EU se koná 28. a 29. června v Bruselu, summit NATO 8. a 9. července ve Varšavě.

EU a NATO mají společných 22 členských států a jejich centrály jsou umístěny v Bruselu. Přesto spolu dlouhou dobu fakticky nespolupracovaly, situace se ale v posledních měsících začala výrazně měnit.

„Musíme naši spolupráci dostat na vyšší úroveň a přesně na tom nyní pracujeme,“ prohlásil už koncem května generální tajemník NATO Jens Stoltenberg po setkání s šéfkou unijní diplomacie Federicou Mogheriniovou.

Výzvou je ukrajinská krize i ISIL

Nový impuls pro kooperaci obou organizací dala podle diplomatů především ukrajinská krize, ruské zabrání Krymu, související propad ve vztazích mezi Západem a Ruskou federací a to, pro co se nyní vžil výraz hybridní hrozby.

Druhým významným důvodem k užší spolupráci jsou nepochybně „hrozby z jihu“, tedy migrace a terorismus, spojovaný nyní především s organizací Islámský stát (IS).

Aliance i Evropská unie také nyní souběžně řeší podporu vládě v Libyi, důvodem je opět především migrační vlna směrem do Evropy a možná hrozba islamistů z IS. EUpočítá s výcvikem libyjské pobřežní stráže, NATO je připraveno pomoci například s budováním bezpečnostních a vojenských struktur.

Lodě NATO v Egejském moři spolupracují na řešení migrační krize EU

Obě organizace, či jejich lídři, by záměr těsněji spolupracovat měli dát najevo právě počátkem července na varšavském summitu NATO. Aliance a unie své vztahy formalizovaly až od roku 2001. Zásadní komplikací jsou především dlouhodobě spory mezi Tureckem, Kyprem a Řeckem.

Přesto právě ve vodách Egejského moře mezi tureckým a řeckým pobřežím se aliance poprvé aktivně zapojila do řešení ryze unijního problému, kterým je migrační krize. Plavidla NATO totiž na jaře začala spolupracovat s EUpři jejím zvládání v Egejském moři. Několik aliančních lodí tam poskytuje především zpravodajské informace řecké i turecké pobřežní stráži.

Podobný model je nyní zvažován také pro centrální Středozemní moře, kde by mohly alianční plavidla podobně podpořit lodě unijní „protipašerácké“ operace Sophia. Využita k tomu má být už od roku 2001 existující operace Active Endeavour, spuštěná po teroristických útocích na USA.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek