Turecký zákon o imunitě si vysloužil kritiku europoslanců

09.06.2016
Euroskop, čtk

Europoslanci kritizovali tureckou vládu v souvislosti se zákonem o zbavení imunity čtvrtiny poslanců tureckého parlamentu. Tento zákon, který v úterý podepsal prezident Recep Tayyip Erdogan, označili za politicky motivovaný. Podle drtivé většiny řečníků přihlášených do čtvrteční v plénu ve Štrasburku je v Turecku ohrožen právní stát.

„Pan Erdogan pošlapává demokracii a my musíme vyslat jasný signál, protože nejde o útok proti 138 poslancům, ale proti celé demokracii,“ uvedl španělský poslanec Josu Juaristi Abaunz z levicové frakce. Stejně jako on i někteří další europoslanci napříč politickým spektrem uváděli, že nelze nad porušováním demokracie přivírat oči kvůli tomu, že Turecko je klíčovým partnerem pro unii v řešení migrační otázky.

Zákon se dotkne 138 tureckých zákonodárců

Zákon o ústavních změnách umožňujících zrušení imunity se dotkne nejméně 138 z 550 tureckých zákonodárců, proti kterým již ve sněmovně leží podněty k trestnímu stíhání. Nejvíce postižena bude prokurdská Lidová demokratická strana (HDP), která může přijít až o 50 z 59 poslanců.

Zákon navrhla vládnoucí proislámská Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP). Prezident Erdogan v minulosti opakovaně vyzýval, aby poslanci HDP byli postaveni před soud. Vláda je obviňuje, že jsou politickým křídlem zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), kterou turecká vláda, Evropská unie i Spojené státy považují za teroristickou organizaci.

Se sousedy je podle Hahna třeba jednat

Debaty se zúčastnil také eurokomisař pro sousedskou politiku a rozšíření Johannes Hahn, který souhlasil s tím, že princip právního státu je v Turecku ohrožen. „Šéfka unijní diplomacie (Federica) Mogheriniová a já jsme už 20. května (v den schválení zákona o imunitě tureckými poslanci – pozn. ČTK) prohlásili, že jakékoli rozhodnutí odebrat imunitu musí být na základě konkrétního případu, a ne takto hromadně,“ prohlásil Hahn.

Europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) směrem k eurokomisaři Hahnovi prohlásila, že jeho odpověď europoslancům jí nestačí. „Očekávám od komise jednoznačné odmítnutí kroků turecké vlády proti demokracii,“ uvedla Šojdrová. Pokud chce Turecko bezvízový styk, musí podle Šojdrové chránit lidská práva.

„Nebudeme ustupovat, ale chápejte, že se sousedy je třeba jednat,“ zakončil debatu v Evropské parlamentu komisař Hahn.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek